sobota 6. února 2010

Na Ukrajině zahájena digitalizace ve větším rozsahu, zatím bez licencí a nejasnostmi…

Ukrajina začala v širší rozsahu testovat digitální vysílání v devíti městech a přilehlých regionech. Náměstek ministra dopravy a spojů Mykola Honchar, který je zároveň předsedou Státní správy komunikací, to oznámil v průběhu uplynulého týdne při prezentaci digitálního televizního a rozhlasového vysílání.

Jde o bezplatný projekt v Kyjevě a dalších velkých městech (Dněpropetrovsk, Lvov, Černigov, Vinnycká, Záporoží, Simferopol, Mykolajiv, Ternopil a Užhorod). V souhrnu jde asi o 30% obyvatel země. Ukrajina plánuje rozšířit digitální vysílání mj. i jako možnost k rozšíření využití internetu.

Digitalizaci ale provázejí nejasnosti, zejména kolem licencování. Podle mediálního regulačního orgánu a zástupců některých ministerstev nemá provozovatel KRRT k digitálnímu vysílání platnou (žádnou) licenci. Jde také i o určitý nesoulad mezi rozhodnutími regulačních orgánů i národní ukrajinské koordinační skupiny – tzv. Inter-Agency Council for Coordinating Introduction of Digital Radio and Television Broadcasting

Žádné komentáře: