čtvrtek 19. ledna 2017

Rok voleb



Letošní rok bude ve znamení parlamentních voleb, ale také voleb mediálních. Kromě politické a zájmové diskuze nad případnou změnou voleb do rad veřejnoprávních médií budou probíhat volby na obsazení rad stávajících.  Kromě mediálních rad končí mandáty i v Radě ČTÚ, která ze své zákonné působnosti má i na mediální scénu poměrně zásadní vliv. V letošním roce se to týká Ondřeje Malého (zvolen v březnu 2012 na základě nominace tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby) a současného předsedy rady Jaromíra Nováka (dtto, zvolen v říjnu 2012). 

Také RRTV není stále úplná. Už přes rok funguje bez 13. člena, když v předchozích kolech byl poslanecký konsensus nad jménem nového radního poměrně vzdálený. Výjimkou byla pouze loňská dubnová volba, kdy pro nástupce Jana Kostrhuna chyběly pouhé 2 hlasy. Od té doby se limitní hranici pro zvolení nikdo zatím ani nepřiblížil. 

Radě Českého rozhlasu byla v tomto týdnu obsazena pozice po Milanu Badalovi exředitelem stanice ČRo Dvojka Miroslavem Dittrichem. Další volba bude následovat v létě, kdy končí mandáty Milanu Stehlíkovi, Ervínu  Kukuczkovi a Ivanu Tesařovi.

Radě České televize budou letos 30. června končit radní Jiří Závozda, Milan Jankovec a René Kühn (Každé 2 roky je volena jedna třetina členů; mohou být zvoleni opětovně).

Vrcholem pak zcela jistě bude volba generálního ředitele České televize, kterému sice mandát končí až na podzim, ale podle některých médií by samotná volba mohla proběhnout ještě o pár měsíců dříve.

V dalších letech budou již každoročně pravidelně probíhat řádné politické volby – od senátních, komunálních, krajských i parlamentních - a to až do roku 2027.  Volby mediální i diskuze o fungování médií, vč. veřejnoprávních, probíhají a budou probíhat nepřetržitě pořád …


Žádné komentáře: