pátek 25. října 2013

Brusel chce rychlé zrušení roamingu. Česko spíš váhá - Deník


Brusel chce rychlé zrušení roamingu. Česko spíš váhá


Návrh Evropské komise se tuzemskému regulátorovi nelíbí. Tvrdí, že jde snadno obejít

Praha, Brusel – Britský student William Harrison nevěřil svým očím, když dostal měsíční využívání mobilního internetu ve Francii. Když zjistil, že částka ve výši 6100 liber (bezmála 185 tisíc korun) není vtip, okamžitě se pokusil službu zablokovat. „Účtovali si ale další poplatek, který se týkal období mezi odesláním účtu a zablokováním služby,“ postěžoval si před třemi lety mladík listu The Guardian. Cena se tak nakonec vyšplhala na 7 649 liber (téměř 232 tisíc korun).

Podobně astronomické částky už nyní nehrozí, díky regulacím Bruselu si mohou evropští operátoři účtovat maximálně 24 eurocentů (zhruba šest korun) za minutu hovoru a v přepočtu necelých 12 korun za jeden megabyte dat.
I tak ale panují mezi jednotlivými zeměmi EU propastné rozdíly, které mají k jednotnému trhu daleko. Zatímco v Nizozemsku podle zprávy Evropské komise stála v roce 2011 minuta hovoru v průměru okolo 3,8 koruny, v nejlevnější Litvě zákazník zaplatil v přepočtu zhruba 0,49 koruny. Česko bylo v tomto srovnání osmou nejdražší zemí unie.

Evropská komise však počítá s tím, že od roku 2016 by měly roamingové poplatky v rámciEUzcela zmizet.
„Společnosti budou mít dvě možnosti. Buď nabídnou stejné tarify pro celou Evropskou unii, nebo svým zákazníkům umožní vybrat si pro roamingové služby jiného operátora, který nabízí levnější tarif, aniž by si museli kupovat novou SIM kartu,“ shrnula plán eurokomisařka Neelie Kroesová. Plánovaný návrh má ale řadu odpůrců.
Nepříliš překvapivě se ozvala trojice největších mobilních operátorů v EU, kteří rychle vyčíslili, že by je rychlé zrušení roamingových poplatků přišlo na sedm miliard eur, což by se mohlo odrazit na ceně domácích služeb.
Příliš nadšený není ani Český telekomunikační úřad. Ten chce sice roamingové poplatky zrušit, ale tvrdí, že je EK postavila před hotovou věc a plán tak obsahuje řadu dílčích nedostatků. „Bohužel návrh Komise, jakkoliv je jeho cíl chvályhodný, může umožnit některým velkým operátorům tuto povinnost obejít,“ řekl regionálnímu Deníku mluvčí úřadu Martin Drtina s tím, že operátoři například mohou začít určovat ceny podle nejdražší země. Za lepší variantu považuje stávající regulaci, podle níž bude od 1. července příštího roku možné vybírat si poskytovatele roamingových služeb nezávisle na „domácím“ operátorovi. „Dojde k výraznému posílení konkurence, což přirozeně odstraní roamingové poplatky,“ míní Drtina. Otom, kdy je faktické zrušení plateb za volání a stahování dat v zahraničí reálné, však spekulovat nechce. Návrh eurokomisařky Kroesové je i jedním z hlavních témat dvoudenní schůzky lídrů evropských zemí, která začala včera. Český premiér v demisi Jiří Rusnok na ni původně mířil s tím, že bude hlasovat proti plánu na rychlé zrušení roamingu. Důvodem byla obava z růstu cen volání v tuzemsku a z častých změn podmínek podnikání pro operátory.


Těsně před schůzkou však premiér Rusnok svůj postoj změnil, informoval
ČRo. Nikdo z Úřadu vlády to však do uzávěrky tohoto vydání nedokázal Deníku potvrdit ani vyvrátit.

„Společnosti budou mít dvě možnosti. Buď nabídnou stejné tarify pro celou EU, nebo svým zákazníkům umožní vybrat si pro roamingové služby jiného operátora.“ Neelie Kroesová, eurokomisařka pro digitální agendu

Na odhadování dopadů je brzy

Mluvčí tří českých největších operátorů se shodují, že odhadovat dopady zrušení roamingových plateb je předčasné. „Nemyslíme si, že zrušení roamingových poplatků by mělo za následek bezprostřední skokové zdražení domácích hovorů, ale každopádně by vyvolalo zpomalení poklesu cen domácích hovorů a datových tarifů a rozhodně by negativně ovlivnilo schopnost investovat do sítí budoucích generací,“ uvedl mluvčí T­mobile Lukáš Hrabal. Podle mluvčí Vodafone Adély Konopkové se roamingové platby postupně omezují nezávisle na legislativě. „Trh dlouhodobě směřuje ke snížení roamingových





 

Žádné komentáře: