pondělí 6. května 2013

Unikátní výstava 60 let televizního vysílání v Národním technickém muzeu

Národní technické muzeum připravilo ve spolupráci s Českou televizí výstavu „60 let televizního vysílání na území České republiky“. Výstava bude otevřena od 1. května 2013 a potrvá do 1. ledna. 2014.
 
Výstavní projekt mapuje vývoj televizní techniky, a to jak vysílací tak přijímací. Mnozí tak zavzpomínají na televizor ze svého dětství, případně nahlédnou do zákulisí technické přípravy televizního vysílání.


V expozičním sále NTM v Praze na Letné jsou vystaveny předměty, související s fenoménem televize se zaměřením na technickou stránku televizního přenosu. Připravena je československá studiová technika – televizní kamery, obrazové a zvukové režijní pracoviště a záznamové stroje z let 1953 až 2005, opomenuty nebudou ani přístroje našich domovů, tedy televizory posledních šedesáti let.

Nejstarší přístroj, který NTM vystaví, bude mechanicko-optický přijímač s Nipkowovým kotoučem z roku 1934 pro příjem německé televize. Na druhém konci časové osy si budou moci návštěvníci osobně vyzkoušet funkční kamerový televizní řetěz, zapůjčený na výstavu ze současného studia České televize.
Návštěvník bude moci spatřit unikátní zařízení z počátků televizace jako například dvě televizní aparatury významného českého propagátora televize a vizionáře, dr. Jaroslava Šafránka z let 1935 a 1939. První moderní televizní aparaturu z tanvaldského Vojenského technického ústavu, která byla předvedena na prestižní mezinárodní výstavě rozhlasu v Praze roku 1948. Dále prototyp prvního československého televizního přijímače TESLA 4001A z roku 1952 nebo jedinečné odbavovací pracoviště z nejstaršího televizního vysílače na Petřínské rozhledně z roku 1953, které bylo zrestaurováno za přispění Českých radiokomunikací. Zajímavostí je i první televizní záznamový stroj, MARCONI Telerecording z roku 1957, v němž se televizní obraz zaznamenával na film. Počáteční éru barevného vysílání, mimo jiné, dokumentuje první československý barevný televizor TESLA 4401A Color.

Vedle těchto unikátů budou k vidění i zcela běžné modely televizorů tak, jak si je můžeme pamatovat z dětství. Pro porovnání jsou vedle sebe adjustovány televizory československé, americké a sovětské výroby. Televizory stolní i přenosné, černobílé i barevné.

Celkem je na výstavě prezentováno na 150 sbírkových předmětů. Výstavu studiové a domácí techniky doplní i vývoj snímacích elektronek, obrazovek a mikrofonů, ale i základní přehled obrazových záznamových zařízení. Vedle zmíněného Telerecordingu budou vystaveny stroje se záznamem na magnetický pás – Ampex, U-Matic a Beta. Opomenuty nezůstanou ani přístroje techniky pro domácí užití, jako cívkový videomagnetofon SONY, přehrávač gramovizních desek RCA nebo legendární československé video AVEX.

Žádné komentáře: