čtvrtek 18. dubna 2013

První Memorandum ČT a MK

" Díky němu bude mít tuzemská kultura poprvé v historii stálý prostor v našem největším veřejnoprávním médiu.

Ministerstvo kultury zřizuje 29 příspěvkových organizací, jejichž hlavním úkolem je shromažďování a uchovávání tuzemského kulturního dědictví pro příští generace a do určité míry také propagace současného umění a nových uměleckých směrů. Těchto 29 institucí je financováno z peněz daňových poplatníků a proto je žádoucí, aby se s výsledky jejich práce a úsilí mohl seznámit co možná největší počet lidí, kteří se o tuzemské umění a kulturu zajímají. Nejrychlejší m šiřitelem informací jsou v současné době média, a Česká televize obzvlášť, proto se zástupci ministerstva kultury a České televize dohodli na způsobu, jak prezentovat české umění a kulturu intenzivněji a efektivněji.
Již dnes sice některé kulturní instituce zřizované státem s Českou televizí dílčím způsobem spolupracují, už v září ale dojde k výrazné změně, protože zahájí svou činnost kanál ČT Art, kde bude mít tuzemská kultura stabilní a dosud nebývalý prostor. „Odborná veřejnost i milovníci umění už dlouho volali po tom, aby měla tuzemská kultura větší mediální prostor, a proto jsme se rozhodli toto volání vyslyšet a pomoci všem institucím, které se starají o uchovávání našeho kulturního dědictví. Proto vzniklo memorandum o spolupráci mezi ministerstvem kultury a Českou televizí a já pevně věřím, že přispěje k šíření slávy našeho umění a kultury do všech koutů naší krásné země i za její hranice“, říká ministryně kultury Alena Hanáková.
„Oblast kultury a její soustavná podpora patří k hlavním zájmům a poslání televize veřejné služby. Samostatný kulturní kanál ČT art, který letos spustíme, nám umožní vysílat pořady zabývající se kulturou v ucelenější podobě, v širším kontextu a zejména v lepších vysílacích časech. Věřím, že hlubší rozvoj spolupráce s ministerstvem kultury a jeho příspěvkovými organizacemi přinese stále se zvyšující kvalitu vysílání kulturních pořadů na obrazovce České televize a současně i podporu celé oblasti kultury u široké veřejnosti,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.
„Vznikem nového kanálu Čt art se dosavadní spolupráce dostane nejen kvantitativně, ale i svou kvalitou na ještě vyšší úroveň. Chceme a budeme v našem vysílání přinášet to nejhodnotnější, co jednotlivé příspěvkové organizace Ministerstva kultury nabízejí. Budeme informovat o všem zajímavém, co se kde děje a chystá, zprostředkovávat umělecké zážitky a vést také odbornou diskusi o české kultuře. Naším cílem je, aby ČT art měl především kvalitní obsah a spokojeného diváka, pro kterého je umělecký kanál určen. A podobná spolupráce tomu rozhodně napomůže,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl... "



Text MEMORANDA zatím není dostupný , reportáž ČT zde

Žádné komentáře: