čtvrtek 25. dubna 2013

Boj o post šéfa Rady ČTÚ graduje...

Kuba chce za předsedu ČTÚ Jaromíra Nováka. Před jmenováním probíhá ostrý zákulisní boj

Novým předsedou se má podle ministra průmyslu stát bývalý ředitel odboru jeho úřadu a člen Rady ČTÚ Jaromír Novák. Jeho jmenování na středečním jednání vlády odložil premiér Petr Nečas. Autor Jan Klesla
 
Nejdůležitější muž v českých telekomunikacích by mohl mít již brzy jméno. Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) potvrdil HN, že chce jako nového předsedu ČTÚ vládě navrhnout Jaromíra Nováka, který je zatím posledním vládou jmenovaným radním úřadu.
Mandát současného předsedy Pavla Dvořáka končí v úterý 30. dubna a Kuba chtěl jeho nástupce navrhnout vládě již ve středu.

Zařazení projednávání na program se ale postavil premiér Petr Nečas a odložil tak jmenování nového předsedy telekomunikačního regulátora nejdříve na příští čtvrtek 2. května, kdy se vláda opět sejde. Ale i na programu tohoto jednání zatím podobný bod chybí.

Premiér zatím nesdělil, zda má vlastní představu o kandidátovi na důležitý post. Dal svým rozhodnutím nicméně čas lobbistům různých skupin. Lze tak očekávat ostrý zákulisní boj stejně jako v případě neúspěšného jmenování právníka Roberta Pelikána do Rady ČTÚ, proti kterému se nakonec postavil ministr financí Miroslav Kalousek.

"Ano, je to nejlepší možné řešení. Znám ho jako vysoce erudovaného odborníka, který ví jak má skutečně fungovat regulátor," řekl HN poslanec TOP09 Jan Husák, předseda sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl.

Novák působil před vstupem do rady úřadu jako šéf odboru digitální ekonomiky právě na Kubově ministerstvu. Podílel se například na vládní strategii v oblasti IT a telekomunikací Digitální Česko 2.0. Třicetiletý právník věnoval celou kariéru státní správě, začínal již na ministerstvu informatiky.

Žádné komentáře: