čtvrtek 9. srpna 2012

Veřejnoprávní televize jako nekalá konkurence? Probíhá soud v Německu

V Německu brzy padne odpověď na otázku, jestli veřejnoprávní média mají na Internetu konkurovat soukromým vydavatelům. Ti obvinili veřejnoprávní televizi ARD z nekalé konkurence, protože provozuje zpravodajskou aplikaci v mobilech. 

"...Osm německých vydavatelů, mezi nimiž figuruje například Axel Springer Verlag či vydavatelé Süddeutsche Zeitung a Frankfurter Allgemeine Zeitung, podalo loni v červnu žalobu k soudu v Kolíně nad Rýnem kvůli mobilní aplikaci německé veřejnoprávní televize ARD. Aplikace je dostupná jak pro smartphony tak pro tablety. Podporuje platformy iOS, Android a Blackberry. V říjnu 2011 ji používalo 2,4 milionů uživatelů.
Aplikace Tagesschau, jejíž název vychází z názvu hlavní večerní zpravodajské relace na ARD (obdoba večerních Událostí na ČT), vyvolávala rozporuplné reakce ještě před samotným spuštěním. Už v roce 2009, kdy ARD představila plán na spuštění aplikace, se dočkala kritiky ze strany Spolku daňových poplatníků (Der Bund der Steuerzahler), organizace, která usiluje o snížení daňové zátěže. Její představitelé tehdy prohlásili, že koncesionářské poplatky by měly být používány pouze na provoz a projekty přímo související s televizním a rozhlasovým vysíláním.
Zástupci vydavatelů zase kritizovali, že bezplatná aplikace pokřiví trh. Doufali totiž, že se jim prostřednictvím placených mobilních aplikací podaří alespoň částečně nahradit výpadky příjmů z reklamy, související s finanční krizí a nižším prodejem tištěných periodik.
Představitelé ARD trvali i přes kritiku na tom, že mobilní aplikace Tagesschau, stejně jako stejnojmenný web, bude zdarma. Argumentace byla zřejmě podobná jako v případě ČT, jejíž představitelé v minulosti tvrdili, že Internet využívá tuzemská veřejnoprávní televize pouze jako distribuční a propagační kanál pro obsah, který vzniká primárně pro televizní vysílání. A tak na konci roku 2010 byla bezplatná aplikace spuštěna do provozu...."

Žádné komentáře: