pondělí 20. srpna 2012

Uživatelům je nabízeno něco, co už je mezitím technicky dávno překonáno…


Obvyklý stav v technologickém pokroku, který s sebou nese rozmach technologických novinek…Než nám výrobci, operátoři a další vnutí/prodají nějakou „vymoženost“, v záloze a na skladu už je připraveno něco nového, lepšího…. Ve spleti nových standradů vysílání pokračuje vývoj i ve sféře formátování.

Videa zaberou o polovinu méně místa. Už příští rok přijde nový formát H.265.
Motion Picture Expert Group (MPEG) už příští rok uvede nový videoformát, který bude zase efektivnější než ty současné. High Efficiency Video Coding s kódovým označením H.265 má při zachování stejné kvality jako u Advanced Video Coding (H.264) zabírat jen polovinu prostoru. Obraz by tedy měl zůstat stejný, ale díky polovičnímu datovému toku se ušetří místo v paměti či zrychlí přenos skrz internet.

Že standardy MPEG musíme brát vážně, snad není třeba připomínat. Aktuální H.264 se navzdory snahám Microsoftu, Googlu i jiných prosadil na úkor ostatních formátů. Dnes se používá v digitálním televiznímvysílání, spotřební elektronice (mobily, kamery, Blu-ray) i na internetu.

H.265 přijde do roka…

Zatím je H.265 stále ve fázi návrhu, specifikace ale budou dokončeny už brzy. Hned z kraje příštího roku by se měl nový formát dostat do komerční sféry. Nejdříve se začně používat v mobilních zařízeních (aby se ušetřil datový provoz), později se dostane do velkých obrazovek (rozlišení až 8K). V roce 2014 přijde i upravený formát pro uchování stereoskopického (3-D) obrazu.

Otázkou je, kdy se nový formát začne opravdu používat ve velkém. H.264 byl dokončen už v květnu roku 2003, ale ve větší míře se prosadil až v posledních pěti letech. Inkubační doba H.265 může být podobná. Švédský Ericsson předpovídá, že už v roce 2015 bude 90 % datového provozu na internetu tvořit video. Tudíž by se s implementací nemělo otálet.

… ale reálně se rozšíří až za pár let

Jenže uvést nový formát není snadná záležitost. Nejdříve se dokončí specifikace, ale teprve pak budou muset softwarové firmy připravit nové dekodéry a enkodéry, tedy celé kodeky. Hardwarové společnosti také budou muset naučit své čipy, aby videa v H.265 urychlovaly, protože specializovaný obvod to zvládne efektivněji než univerzální procesor. A než se vytvoří další ekosystém mezi softwarem (střižny, konvertory…) a hardwarem (kamery, přehrávače…), můžeme odpočítávat další měsíce. H.265 se zkrátka uchytí přinejlepším za tři čtyři roky.

Mezi tím jistě přijde se svou alternativou i Google. Jeho  otevřený formát VP8 se mu zatím nepodařilo rozšířit. Ale když se za pár let začne odznova, dostane druhou šanci.

Via cnews.cz, Originální zdroj: Engadget


K H 264 více třeba zde:

Žádné komentáře: