pondělí 23. dubna 2012

Výroční zpráva ČTÚ 2011

Český telekomunikační úřad dnes zveřejnil svoji Výroční zprávu za loňský rok (pdf). Zpráva shrnuje stav jednotlivých částí trhu elektronických komunikací a poštovních služeb a popisuje plnění úkolů vyplývajících z povinností a kompetencí ČTÚ včetně mezinárodních aktivit. Dále informuje o personálním zabezpečení činnosti Úřadu, hospodářských výsledcích a o plnění stanovených ukazatelů rozpočtu pro rok 2011.

Nedílnou součástí zprávy jsou rovněž Výroční zpráva o univerzální službě, Výroční zpráva o poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím a souhrnná informace o postupu ČTÚ při vyřizování stížností podle zákona o správním řádu.

V roce 2011 ČTÚ věnoval významnou pozornost mobilnímu trhu. V zájmu podpory jeho dalšího rozvoje se rozhodl zařadit do regulace nový velkoobchodní trh originace mobilního volání. Na základě analýzy tohoto trhu, jejíž dokončení ČTÚ předpokládá v roce 2012, by pak bylo možné stanovit podmínky pro vstup nových hráčů typu mobilních virtuálních operátorů na trh.
Na podporu dalšího rozvoje technologické platformy služeb mobilního trhu ČTÚ dále připravil a předložil vládě návrh postupu při zajištění vybraných částí správy spektra se zaměřením na podporu poskytování nových služeb vysokorychlostního přístupu k internetu prostřednictvím nových sítí čtvrté generace.


Poté, co vláda předložený návrh schválila, zahájil přípravu konkrétních podmínek výběrového řízení (aukce) na kmitočty z pásem 800, 1800 a 2600 MHz. Návrh podmínek v podobě tzv. Základních principů ČTÚ zveřejnil na počátku září 2011 k připomínkám. Na jejich základě pak byl na podzim uspořádán workshop. S cílem zajistit odbornou podporu procesu přípravy výběrového řízení uzavřel ČTÚ v závěru roku 2011 smlouvu s poradenskou společností Grant Thornton Advisory, která byla vybrána v otevřeném zadávacím řízení. V současné době probíhá veřejná konzultace konkrétních podmínek aukce.....

Žádné komentáře: