středa 4. dubna 2012

"Aukce kmitočtů jsou předčasný experiment"

ze semináře Informačního institutu v PSP, kde se , podobně jako na souběžném ISSS v HK, někteří poslanci omluvili z účasti:

V úterý proběhl na půdě Poslanecké sněmovny seminář na téma „Aukce kmitočtů v aktuálních souvislostech“ pořádaný Informačním institutem pod záštitou místopředsedy Hospodářského výboru, poslance Aleše Rádla.

Ze diskuze semináře vyplynulo, že aukce jsou v tuto chvíli pravděpodobně předčasné. Je to dáno zejména tím, že není hotova analýza relevantního trhu (tzv. originace mobilního volání), která by umožnila ČTÚ nastavit podmínky aukce kmitočtů tak, aby došlo ke skutečnému soupeření operátorů o zákazníky. Dalším faktem je, že ve světě nejsou zatím příliš známe dobré zkušenosti s těmito aukcemi a tím se velmi obtížně argumentují některé podmínky aukce.

Z této diskuze vyplynula také skutečnost, že k větší konkurenci v oblasti mobilních služeb by daleko lépe přispěli virtuální operátoři a že zde chybí faktická vůle ČTÚ k posunu v této oblasti.

Velmi zajímavý byl názor, že zvýšení konkurence nevede přes aukci nových kmitočtů, ale v dobré práci národního regulátora ČTÚ. Výměna vedení bude asi jedinou alternativou, pro zlepšení jeho práce.

Daniel Dočekal přednesl zajímavý koncept, a to že by byla vybudována jen jedna síť LTE, kterou by jak v nákladech, tak v přístupu používali všichni účastníci na trhu, včetně virtuálních mobilních operátorů. To by přispělo k úspoře nákladů a tím ke zlevnění služeb.
Místopředseda hospodářského výbory sněmovny, spoluzakladatel Informačního institutu a poslanec Aleš Rádl k tomu říká: „Seminář pořádaný v Poslanecké sněmovně jasně poukázal, na současně nevhodně nastavené některé podmínky aukce nových kmitočtů. Z těchto důvodů budu zítra na Hospodářském výboru prosazovat usnesení o pozastavení aukce do doby, než bude analýza relevantních trhů dokončena. Ta by měla být do podzimu hotová. Bez této analýzy se nemůžeme posunout dál,“ říká poslanec Aleš Rádl a dodává, „Velice mě zaráží také fakt, že ČTÚ, který tyto podmínky vypisuje, odmítl účast na semináři a obhajovat tak v odborné diskuzi své nastavené podmínky aukce kmitočtů.“

Ředitel Informačního institutu a autor studie o selhání ČTÚ Petr Cibulka k tomu dodává: „V krizovém scénáři to vypadá tak, že stávající tři operátoři zaplatí českému státu „výkupné“ ve výši 10 Mld. Kč za to, že si udrží co nejdéle stávající kartelové nastavení na našem trhu. Je docela možné, že nakonec žádnou síť LTE nevybudují a výhody z mobilního broadbandu bude Česká republika čerpat až jako poslední ve vyspělém světě podobně jako u 3G sítí. To vše za významného přispění nynějšího vedení ČTÚ. Připomínám jen, že stávající operátoři za pět let platnosti licence na budování LTE sítí, během toho, co nepustí nikoho nového na trh, vydělají něco mezi 350-400 Mld. Kč, takže nějakých deset miliard pro ně je akceptovatelná ztráta“.

Na semináři vystoupili tito lidé s těmito tématy (hypertext na prezentace v pdf):

K tacitní koluzi českých mobilních operátorů vystoupil Alexandr Jernek, ekonom Univerzity v Yorku

K pravomocem Českého telekomunikačního úřadu pro zvyšování konkurence vystoupil Petr Cibulka, ředitel Informačního institutu
K LTE a aukcím z pohledu výrobců mobilních zařízení vystoupil David Grundel, ředitel Alcatel-Lucent
K blízká budoucnosti broadbandu na LTE technologii v souvislosti s aukcí kmitočtů vystoupil Daniel Dočekal, internetový publicista a zakladatel internetového magazínu Svět Namodro

Žádné komentáře: