čtvrtek 5. dubna 2012

Stanovení nového relevantního trhu - regulace mobilních operátorů je blíže

Stanovení nového relevantního trhu

. Rada Českého telekomunikačního úřadu dnes rozhodla o stanovení nového velkoobchodního trhu pro účely regulace. Velkoobchodní trh přístupu a původu volání (originace) ve veřejných mobilních telefonních sítích doplní stávajících sedm tzv. relevantních trhů, které již ČTÚ analyzuje a uplatňuje na nich v nezbytné míře regulaci. Stanovením tohoto trhu rozšířil ČTÚ soubor trhů, které pro účely regulace stanovila ve svém doporučení Evropská komise.

Rada ČTÚ k tomuto kroku přistoupila na základě důsledného vyhodnocení stavu mobilního trhu v České republice, jehož závěry byly společně s výsledky tzv. testu tří kritérií nově stanoveného trhu předloženy na podzim loňského roku k veřejné konzultaci.

ČTÚ nyní přistoupí k přípravě analýzy tohoto trhu, na jejímž základě budou případně uplatněna potřebná regulační opatření, jako je např. umožnění reálného vstupu virtuálních mobilních operátorů. ČTÚ chce tímto postupem vytvořit podmínky ke zlepšení situace na mobilním trhu.

Stanovení nového relevantního trhu se vyhlašuje opatřením obecné povahy. Jeho přesné znění bude zveřejněno v Telekomunikačním věstníku a vstoupí v platnost patnáctý den od data jeho zveřejnění.



Praha, 4. dubna 2012

Žádné komentáře: