středa 11. dubna 2012

Evropská komise před lety vyhradila 800 milionů Kč na podporu venkovského broadbandu v ČR

Projekt Digitální Česko pokračuje, nyní by mohl získat přímou finanční podporu z příjmu za prodej kmitočtů v podzimních aukcích (ČTÚ s MPO navrhuje 1,5 mld.Kč).
K dispozici byly donedávna i jiné podpůrné finanční zdroje - například v gesci Ministerstva zemědělství, kde ale před třemi lety se stát rozhodl použít tyto peníze na jiný účel, a to na modernizaci zemědělských a potravinářských podniků.....
Šance na další podporu i v této sféře ale nekončí.

"Ministerstvo zemědělství (MZe) se vrací k myšlence veřejné finanční podpory rozvoje vysokorychlostního internetu na venkově. Nechá si proto za 1,44 milionu vypracovat analytickou studii, a to zejména s ohledem na možnost podpory obcí do 500 obyvatel z Programu rozvoje venkova.

Chce tak získat přehled o oblastech, jež dosud tento způsob připojení nemají. „MZe si nechá zpracovat analýzu i proto, aby zjistilo, zda je nutné v této oblasti intervenovat nebo zda dostatečné pokrytí zajistí trh sám,“ řekl deníku E15 mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Na podporu rozšíření takzvaného broadbandu již před několika lety Evropská komise pro ČR vyhradila 800 milionů korun. Před třemi lety se ale stát rozhodl použít tyto peníze na jiný účel, a to na modernizaci zemědělských a potravinářských podniků. Analýza pokrytí byla podle Žáčka žádána i od komise jako doplněk ke zdůvodnění, proč ČR vyhrazené prostředky využila jinak. Zatím se nedá odhadnout částka, již by stát na tento účel poskytl. Nebylo by to ale dříve než v dalším programovém období EU, tedy od roku 2014....zdroj e15"

Žádné komentáře: