pátek 7. října 2011

Severní Moravu čeká „digitální podzim“

TZ: Severní Moravu čeká z hlediska digitalizace televizního vysílání rušný podzim. Zemské analogové televizní vysílání se zde totiž bude vypínat na několikrát. Může za to rozdělení na dvě územní oblasti podle technického plánu přechodu (TPP) a zároveň urychlení digitalizace ze strany České televize. Důležitá data jsou 31. 10. 2011, 11. 11. 2011 a 30. 11. 2011. „Doporučuji přejít na digitální televizní vysílání již nyní a vyhnout se tak případným problémům pramenícím z několika různých termínů vypnutí,“ doporučuje národní koordinátor Zdeněk Duspiva.

Na rozdíl od oblastí, kde již bylo zemské analogové televizní vysílání vypnuto, nebudou na severní Moravě postupovat všichni provozovatelé televizního vysílání společně. Česká televize se rozhodla proces digitalizace urychlit a některé oblasti bude vypínat dříve, než v nejzazších termínech uvedených v TPP.
Severní Moravu tak čekají během podzimu tři termíny vypínání:

31. 10. 2011
Na konci října dojde k vypnutí zemského analogového vysílání v územní oblasti Jeseník (vysílače velkého výkonu Jeseník – Praděd a Olomouc – Radíkov), s výjimkou některých menších vysílačů a vysílání TV Prima z vysílače Olomouc – Radíkov.
Ve stejné datum však vypne Česká televize také své analogové vysílače v územní oblasti Ostrava (vysílače velkého výkonu Ostrava – Hošťálkovice, Nový Jičín – Veselský kopec).
ČT vypne v tento den i vysílač Valašské Klobouky – Ploštiny v územní oblasti Zlín.


11. 11. 2011
V toto „magické“ datum dojde k definitivnímu vypnutí (Nova a Prima) v územní oblasti Ostrava (vysílač velkého výkonu Ostrava – Hošťálkovice).
Prima zároveň vypne vysílače Olomouc – Radíkov v územní oblasti Jeseník a Valašské Klobouky – Ploštiny v územní oblasti Zlín.
Tím dojde (s výjimkou Zlínska a některých menších vysílačů na Jesenicku) k ukončení hlavní části digitalizace televizního vysílání.

30. 11. 2011
V toto datum vypne Česká televize všechny své zbylé analogové vysílače (vysílač velkého výkonu Zlín - Tlustá hora a některé další menší vysílače na Zlínsku a Jesenicku) a definitivně tak ukončí svůj přechod na digitální televizní vysílání.
Ostatní operátoři (Nova a Prima) pravděpodobně počkají s definitivním vypnutím Jesenicka a Zlínska na limitní termín v TPP, tedy 30. 6. 2012.

„Pro severní Moravu jsou termíny vypínání komplikovanější, než tomu bylo v jiných oblastech. Stále však platí, že není třeba čekat na konkrétní termín vypnutí analogu v dané oblasti. Digitální vysílání již běží a přechod je tedy nejlepší vyřešit co nejdříve,“ říká Tadeáš Novák, tiskový mluvčí projektu digitalizace televizního vysílání.

Další informace o digitalizaci televizního vysílání je možné získat na webových stránkách http://www.digitalne.tv/aktuality/detail/?id=100598 a na bezplatné telefonní lince 800 90 60 30.

Žádné komentáře: