čtvrtek 13. října 2011

Nejvyšší patro ČT24 o digitalizaci z pohledu operátora

Nejvyšší patro. Téma: Rozhovor s Kamilem Levinským (generální ředitel, České Radiokomunikace).

V rozhovoru říká gen.ředitele ČRA K.Levinský mj. : "...Co se týče digitalizace, je před námi nelehký úkol, a to je digitalizace rozhlasového vysílání, kde to, co se povedlo v oblasti televizního vysílání, nás čeká v oblasti rozhlasového, a to je věc následujících možná 5 - 10 let...."

"...Ty nové televize, se kterými jednáme, a jsou všechny neplacené televize. My vnímáme potenciál placené televize. Nicméně si myslím, že to bude až v novém nástupnickém standardu v DVB-T2. Nikoliv v Multiplexu 3...".

"...Tak znamená to pro nás pokračování nové éry, kdy končí vlastně éra starého analogového vysílání, které tady bylo více než 40 roků, a pokračuje vlastně éra nového moderního televizního vysílání, které je charakteristické tím, že je kvalitnější a nabízí divákům větší programovou nabídku.

Libuše BAUTZOVÁ, redaktorka ČT : Co to znamená technicky.

Kamil LEVINSKÝ:Technicky to znamená, že jsme museli všechny vysílací lokality upgradeovat, museli jsme na většině z nich vyměnit anténní systémy, možná si pamatuje, na Praze-město jsme měnili anténu ze začátku digitalizace. Je to úkol, který je nesmírně náročný na koordinaci. A samozřejmě jsme museli vyměnit veškeré vysílací technologie.

Jaké to představovalo náklady?

Kamil LEVINSKÝ: " Představovalo to náklady, které se blíží miliardě korun."


Žádné komentáře: