středa 5. října 2011

"Já chci virtuála ! "

LN strana 11 : STŘEDA JIŘÍHO PETERKY

Tak už si toho všimli i poslanci. A čeho? Nu, toho, že v České republice jsou mobilní služby podstatně dražší než jinde. Dosud to na svých peněženkách pociťovali především samotní uživatelé. Poslední dobou na to stále častěji upozorňují i média. Nyní to potvrdil i průzkum, který si nechal zpracovat nový předseda sněmovního Podvýboru pro elektronické k...omunikace a ICT průmysl Jan Husák. A i on uvěřil.


Zbývá snad už jen ten, komu je za to všechno přisuzován největší podíl viny: Český telekomunikační úřad. Ten nás ještě nepříliš dávno přesvědčoval, skrze svá umně zpackaná srovnání, že voláme za zcela průměrné ceny, ne-li dokonce levněji než v zahraničí. Ale i zde se ledy pohnuly. To když předseda Rady ČTÚ nedávno v jednom rozhovoru připustil, že to může být benevolencí samotných uživatelů: prý jsou ochotni platit za mobilní služby vyšší ceny než v zahraničí.


Tak vidíte, nakonec si za to můžeme sami. ČTÚ jistě chtěl, abychom dostávali co nejlepší služby za co nejpřijatelnější ceny, ale když viděl, že to vlastně nechceme, a raději chceme platit co nejvíce, zachoval se podle toho: sám a dobrovolně se zbavil toho nástroje, který k tlaku na operátory měl.

Teď už bez ironie. Chybou bylo, že ČTÚ prohlásil za dostatečně konkurenční takzvaný relevantní trh s mobilní originací. Tedy trh s výběrem, přes koho volat. A tím, že tak učinil, se ČTÚ zbavil i standardní možnosti, jak do tohoto trhu nějak regulačně zasahovat.
Teď, když už si následků všimli i poslanci, volají po nápravě také oni. Jenže jak by měl zasáhnout? I tady mají poslanci jasno - pomůže aukce nových kmitočtů, uvolněných skončením analogového televizního vysílání.

Prý stačí jen to, aby podmínky byly rovné a transparentní, a už tím bude dosaženo maximálního efektu, kterým je snížení cen za volání a internet v ČR.
Také bych chtěl být takovým optimistou. Pesimista ve mně to vidí tak, že situace na trhu už zašla příliš daleko. Že rovné a transparentní podmínky aukce nových kmitočtů zajistí tak leda to, že žádný ze stávajících tří operátorů nepřechytračí ty ostatní a o nové kmitočty se podělí víceméně rovným dílem. Nic víc.

V ideálním případě se nebude dělit na třetiny, ale na čtvrtiny, když si z nového koláče přijde ukousnout ještě někdo nový, kdo si na šťavnatých výnosech od českých uživatelů dosud nepochutnával.

Ale proč by měl dobrovolně rozpoutávat nějakou cenovou válku, když i on sám bude její obětí? Navíc, jeho by tato válka bolela asi nejvíce, protože bude muset nejprve investovat nemalé peníze, než vůbec dostane šanci získat nějaké zpět.

Takže jaké je řešení? Možná je přece jen pravdou to, že vina je na straně uživatelů: že nedokázali dotlačit své operátory k přijatelnějším cenám. Ostatně, firemním zákazníkům se to již daří a nepotřebují na to ani nové kmitočty, ani čtvrtého operátora, ani ČTÚ. Jenže co mají dělat všichni ti ostatní?

Problém je v tom, že u nás chybějí (řádní) virtuální operátoři, kteří by agregovali poptávku i od nefiremních zákazníků a dokázali vybojovat serióznější ceny i pro ně. A to je potřeba napravit. Umožnit vznik řádných virtuálních operátorů!

JIŘÍ PETERKA, publicista

Žádné komentáře: