neděle 24. ledna 2010

Sloučení lotyšských veřejnoprávních médií narazilo v Parlamentu

V diskusích k aktuálnímu lotyšskému návrhu zákona o elektronických médiích došlo k zastavení dosud velmi nadějného plánu na sloučení a posílení veřejnoprávních médií – tedy vytvoření jedné organizace pro rozhlas, TV a multimédia.

Naposledy například lotyšský parlamentní výbor pro lidská práva a veřejné záležitosti nepodpořili navrhované spojení lotyšské státní rozhlas a televize (LTV). Výbor hlasoval dvakrát, kdy zamítl jak dílčí ustanovení tak i nakonec celý zákon. Projekt sloučení a konvergence veřejnoprávních institucí představila Unie Zelených a zemědělců, lidové strany, Občanské unie a Lotyšská 1. strana / Lotyšská cesta.... Aktuální návrh je „mrtvý“, ale již teď se poslanci dohodli, že za dva nebo tři roky by vláda měla dokončit projekt integrace v „lepší podobě“ včetně zajištění dostatečných investic pro rozvoj….

Evropská vysílací unie - EBU - již dříve kromě podpory úpravy financování formou poplatků (3 Euro měsíčně) také podpořila sloučení obou veřejnoprávních televizních kanálů. V tak malé zemi, jako je Lotyšsko, se v dosavadní duplicitní struktura a existence více inmstitucí ukazují jako zbytečné.

Žádné komentáře: