sobota 23. ledna 2010

Chorvatsko – Závěrečná fáze vypínání analogu začne 26. ledna a skončí do konce roku

V Chorvatsku staruje závěrečná fáze vypínání analogového televoizního vysílání.

Switch-off začne v lednu v tzv. D5 regionu, který zahrnuje Istrii, část Primorje a Gorski Kotar a část Lika-Senj. Switch-off bude probíhat postupně po jednotlivých regionech dle schváleného plánu – po zmíněném regionu bude následovat 3. března region D3 (Medjimurje, Varaždin, Koprivnica-Križevci a část Bjelovar-Bilogora), D7 (Zadar, Šibenik-Knin, a část Lika-Senj) a část D9 (část Dubrovnik-Neretva). Dne 20. Července dojde k vypnutí regionu D2 (Bjelovar-Bilogor, Virovitica-Podravina, Požega-Slavonia a Brod-Posavina), následují regiony D6 (Karlovac) a D8 (Split-Dalmatia) dne 17. srpna. Dne 5. října, bude analog ukončen celostátně s regionem D4 (Záhřeb, Sisak-Moslavina, Krapina-Zagorje) .

Vláda schválila digitální strategii „ Analogue to Digital Broadcasting Switch-over Strategy“ již v červenci 2007. Kompletní ASO končí do prosince 2010.

Plán je zde http://www.hakom.hr/default.aspx?id=197

V souladu se zákonem je ale ještě možné provozovat dále některé regionální projekty v analogové podobě. V rámci přípravy na ukončení analogového vysílání je od roku 2008 realizován dotační vládní program pro všechny domácnosti a příspěvek na nákup STB nebo DVB-T přijímače. Celkem bylo vydáno již více než 1,1 milionů voucherů na (€27). Odhaduje se, že 53% domácností je v současné době vybaveno přijímačem DVB-T.

Pilotní vysílání DVB-T bylo zahájeno již v roce 2002 na dvou vysílačích Sljeme a na budově chorvatské veřejnoprávní HR. V zemi dosud u diváků dominoval terestrický příjem. V Chorvatsku byl satelitní příjem na počátku digitalizace před cca 4 lety výrazně v menšině, asi ve 2% domácností, ale poslední roky dochází k výraznému posunu.

"Chorvatský TPP" (pdf)

Žádné komentáře: