pátek 29. ledna 2010

Nový regulační orgán pro telekomunikace v EU už řeší první problém

Včera oficiálně zahájil činnost nový evropský regulátor, když se zástupci telekomunikačních regulačních orgánů 27 zemí EU se v Bruselu poprvé setkali jakožto členové nového Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací (BEREC – Body of European Regulators for Electronic Communications). Nový evropský regulační orgán pro telekomunikace byl zřízen na základě přijetí nových předpisů EU o telekomunikacích Radou a Parlamentem v prosinci 2009. BEREC, který sdružuje 12 společností provozujících pevné sítě a 10 společností provozujících mobilní sítě v mnoha jiných členských státech EU a stovky poskytovatelů přeshraničních služeb, bude hrát rozhodující roli při posilování jednotného telekomunikačního trhu a při jednotné regulaci po celé Evropě.

Za pomoci úřadu složeného z odborníků bude nový evropský telekomunikační regulátor zejména napomáhat zajišťování spravedlivé soutěže na jednotném telekomunikačním trhu.

Podle EK jen v roce 2008 činily příjmy v odvětví evropských telekomunikací 351 miliard EUR.

Zatím první „vážný „ problém již BEREC řeší, a to kde bude mít trvalé sídlo. Nejprve je tedy nutné rozhodnout o trvalém sídle úřadu BEREC, což bude vyžadovat shodu vlád všech 27 členských států. Do té doby bude BEREC prozatím sídlit v Bruselu.

BEREC sestává z vedoucích 27 vnitrostátních regulačních orgánů v oblasti telekomunikace a bude mu nápomocen úřad, který bude poskytovat potřebnou odbornou a administrativní pomoc při jeho práci. Většinu rozhodnutí bude přijímat dvoutřetinovou většinou, stanoviska v souvislosti s analýzou, kterou Komise provádí poté, co jí vnitrostátní regulační orgány oznámí svá opatření, bude schvalovat prostou většinou.

BEREC nahradí „skupinu evropských regulačních orgánů“, což bylo volné seskupení vnitrostátních regulačních orgánů, které mohlo fungovat pouze na základě konsenzu a nebylo součástí regulačního procesu EU.

I když nový regulační orgán v oblasti telekomunikací BEREC začíná působit již nyní, s implementací celého telekomunikačního reformního balíčku do vnitrostátních právních předpisů 27 členských států EU se počítá do června 2011.

BEREC zatím nemá autonomní webovou stránku, do doby jeho zřízení jsou info zde

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1211/2009 ze dne 25. listopadu 2009 o zřízení Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací (BEREC) a Úřadu

Žádné komentáře: