pátek 13. března 2009

Sejde se DIGITAG v Praze? Střední a Východní Evropa volá po spolupráci v digitalizaci

Na uzavřeném setkání/workshopu sdružení DIGITAG, které se uskutečnilo v uplynulém týdnu ve Varšavě, se sešla řada významných zástupců „digitalizace“ ze střední a východní Evropy. Šlo o poměrně významné setkání zástupců firem a úřadů z regionů, které byly doposud spíše na okraji zájmu většiny evropských orgánů a institucí. A to i přes fakt, že „dvourychlostní“ digitalizace v Evropě se začíná díky rychlému postupu v západoevropských zemích ( a samozřejmě díky zcela odlišným výchozím podmínkám) se začíná ještě více zvýrazňovat. To má kromě rostoucí nerovnováhy na trzích v rámci EU i další dopady, například při diskuzích a jednáních o využití digitální dividendy ale i při řadě dalších například technologických projektech a aplikacích nových produktů či konvergenci a kompatibilitě zařízení atd.

Na akci vystoupili i zástupci ČR z řad hlavních operátorů digitálních sítí (ČRa a CDG), kteří při neúčasti NKS odprezentovali i společné informace o vývoji a aktuálním stavu digitalizace u nás. Jak z hlasů přímých aktérů, tak i z následných reakcí od účastníků ze zahraničí, se ukázalo, že většina z nich byla velmi příjemně překvapena významným pokrokem české digitalizace a rozvíjí se řada možností i nabídek na spolupráci či společný postup v dalších věcech. Jednou s dílčích věcí je i nabídka na uspořádání dalšího kola akce DIGITAGU i v ČR.

Hlavními tématy akce byla například extenze D booku pro HD, HD, DVT-2, mimochodem tedy témata, která jsou dnes jedněmi z hlavních bodů interních (NKS) a společných diskuzí při formulaci aktuálních požadavků na systémové změny české legislativy, které by byly připraveny s předstihem tak, aby se eliminovala všechna potenciální rizika v již poměrně blízké budoucnosti.

Žádné komentáře: