sobota 21. března 2009

DVB-T2 testy pokračují úspěšně

Speciální skupina pro aplikaci nového standardu DVB-T2, kterou zřídil DVB project (DVB-T2 Validation and Verification group (V&V)), dokončila úspěšně další skupinu testů ve spolupráci s italskou veřejnoprávní stanicí RAI.

Systém DVB-T2, který je popsán mj. v tzv. DVB BlueBook A122r1 (včetně revize) bude zveřejněna jako oficiální standard ETSI nejpozději do konce tohoto roku. Cílem Plug testu u RAI byla zejména specifikace interoperability prostřednictvím nezávislých implementací hardware. (Byly využity DVB-T2 modulátory - DekTek, Rhode & Schwarz, ENENSYS Technologies, TeamCast, BBC, SSBT a demodulátory od DekTec, SIDSA, Panasonic, Sony, BBC. Další testy by měly pokračovat v rámci projektu BBC ještě do konce letošního roku.

O DVB-T2 a úpravě podmínek v našich domácích podmínek, včetně případných možných a vhodných legislativních úprav jednáme i v rámci aktivit NKS.

Interoperabilita byla testována na několika druzích DVB-T2 specifikace. RAI provádí současné době vysílací test DVB-T2 z věže 5 km vzdálené od výzkumného střediska RAI. První DVB-T2 ukázky proběhly na veletrhu IBC v září loňského roku, jde zatím o velmi nadějný průběh příprav, zatím ve fázi technologických experimentů bez zatím významnějšího pokroku v přípravě praktické aplikace pro běžnou (širokou) diváckou obec.

Databáze ke standardům a normám pro DVB vysílání (Standards & BlueBooks): http://www.dvb.org/technology/standards/

Žádné komentáře: