sobota 21. března 2009

Relaunch digitálního rádia v Německu i v Evropě

Po zatím nepříliš úspěšném a zčásti dotovaném projektu s vysíláním v T-DABu v Německu v předchozích letech, který nevedl zatím k masovému rozvoji tohoto projektu, se plánuje velký restart digitálního rozhlasového vysílání. Ten by podle aktuálních plánů měl být naplno spuštěn v létě roku 2010 v DAB+( audio coding (HE AAC V2). Dosavadní programy v DAB Layer II budou transformovány do DAB+ spolu s plejádou dalších projektů (plán počítá s využitím 3 -„ layers“, tzn. 1 celoplošný, 2 regionální a 1 lokální mux. Rozvoj DMB , který zatím není zcela jasný, pak bude záviset na zájmu provozovatelů.

Vše do jisté míry souvisí se společným celoevropským projektem skupin nových multimediálních přístrojů (tzv. PROFIL 2-3)

Digital Radio Receiver Profiles

Profile 1 Standard Digital Radio Receiver
Aaudio receiver se základním alfanumerickým displayem pro DAB,
DAB+ a DMB audio, předpoklad masové rozšíření.
Standard Radio Receiver
Table-top/bedside/pocket/in-car

Profile 2 Rich Media Digital Radio Receiver
audio s barevným displayem pro DAB,DAB+ and DMB audio a multimedia vč. interaktivní grafiky (picture slideshow, BIFS, EPG ad.)

Profile 3 Multimedia Receiver
– dtto + MPEG video (H.264)
(+ DMB Video, BIFS, EPG, TPEG

Základem je právě prosazení interoperability technologických standardů, které umožní větší, snazší dostupnost a komfortní užitek pro většinu posluchačů (projekt DMBWorld, EBU a EICTA a dalších).

Pro zájemce je k dispozici tradičně via mail komplet sada prezentací z posledního Digital Radio Summitu, který uspořádala EBU v uplynulém týdnu.

Žádné komentáře: