neděle 29. března 2009

Originální technická alternativa pro STA

Jednou z v praxi již vyzkoušených originálních metod pro distribuci televizního signálu v objektech s více bytovými jednotkami je kromě tradičního systému původních společných televizních antén (STA) či po jejich demontáži systém pro příjem kabelové TV, satelitu či IPTV (nebo individuální řešení...) také systém autora patentu pana Z.Tichého. Ten na základě užitného vzoru, zapsaného u Úřadu průmyslového vlastnictví ČR, sestavil a v praxi opakovaně realizoval projekt využití systému "společné antény" pro nové i starší budovy. Jde o systém, který znamená prakticky minimální zásahy do budov, resp. nahrazuje páteřní rozvody, které jsou často po mnoha letech ve špatném či nefunkčním stavu a kdy je jejich obměna provozně i finančně složitá a náročná. Jde o systém využívající zapojení TV lokálního opakovače signálu DVB-T.
Zapojení umožňuje distribuci jednoho multiplexu DVB-T signálu prostřednictvím větracích šachet nebo světlíků do jednotlivých domácností. Opakovač lze sdružit pro více multiplexů do stejných vysílacích antén. Výkon zařízení je nastavitelný od 0,01 do 0,1W a je dostatečný až pro 20ti podlažní budovy. Systém je z hlediska pořizovacích nákladů ekonomicky mimořádně úsporný a časově velmi příznivý.

Více a podrobněji později nebo například v rámci diskuzí na technicky zaměřených pracovních skupinách NKS. Akademická skupina NKS pak zasedá nadcházející týden.

Žádné komentáře: