neděle 16. listopadu 2008

SDĚLENÍ E.KOMISE O PRAVIDLECH STÁTNÍ PODPORY pro veřejnoprávní média

"...Trh s rozhlasovým a audiovizuálním vysíláním mezitím významně ovlivnily technologické změny. Došlo k znásobení distribučních platforem a technologií, jako je digitální televize, IPTV, mobilní televize a video na vyžádání. To vedlo ke zvýšení hospodářské soutěže s novými účastníky, například provozovateli sítí a internetovými společnostmi, kteří vstoupili na trh.
Technologický rozvoj umožnil rovněž vznik mediálních služeb, které nejsou „programy“ v tradičním smyslu, například informačních služeb online a nelineárních služeb nebo služeb na vyžádání. Poskytování mediálních služeb se sjednocuje, přičemž spotřebitelé jsou stále více schopni získat různé služby na jediné platformě nebo na jediném zařízení, či získat jakoukoli dotyčnou službu na různých platformách nebo zařízeních. Rostoucí škála možností spotřebitelů, pokud jde o přístup k mediálnímu obsahu, vedla k znásobení nabízeného obsahu a roztříštěnosti divácké obce....
... Veřejnoprávní vysílání, i při svém nesporném hospodářském významu, není srovnatelné s veřejnou službou v žádném jiném hospodářském odvětví. Neexistuje jiná služba, která by současně měla přístup k tak širokému okruhu obyvatelstva, poskytovala mu tolik informací a takový obsah, kterým by vyjadřovala a ovlivňovala jak mínění jednotlivce, tak i veřejnosti. Kromě toho je vysílání obecně chápáno jako velmi spolehlivý zdroj informací a pro nezanedbatelnou část obyvatelstva představuje hlavní zdroj informací. Obohacuje tak veřejnou diskusi a ve svém důsledku může zaručit, že se všichni.."
http://ec.europa.eu/comm/competition/consultations/broadcasting_communication_cs.pdf

Žádné komentáře: