středa 12. listopadu 2008

Aktualizováno - Finální návrh D BOOKu má nyní naději na přijetí, české digitalizaci určitě prospěje.

Návrh po diskuzi na posledním zasedání TS NKS projde posledními úpravami, které budou shrnuty na navazujícím jednání TS NKS , kde se očekává odsouhlasení dokumentu - nejpozději do konce listopadu.

Návrh D-booku obsahuje hlavní technické parametry koncových zařízení pro příjem digitálního televizního vysílání je po měsících příprav a odborných diskuzí připraven k závěrečné diskuzi na zítřejším zasedání TS NKS. Prvotní návrh byl předán k připomínkám v rámci Technické skupiny Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČVR (NKS) po předchozích diskuzích na jaře letošního roku a finální verze obsahuje vypořádání většiny připomínek z řad odborníků. D book pomůže mj. i větší a transparentnější kontrole zařízení na českém trhu v rámci standardních mechanismů, včetně ČOI.

Zásady pro výběr zařízení a i nejčastější „prohřešky“, na které je třeba dát pozor, bychom rádi začlenili i do intenzivně připravovaných prvků kampaně, včetně webu a infolinky. Dokument bude vodítkem primárně pro výrobce, prodejce a servisní firmy, ve zjednodušené formě pak převzaté a zpopularizované informace budou pomůckou i pro řadové uživatele.

D-BOOK: „..Splnění požadavků uvedených v dokumentu zajišťuje, že technické parametry přijímacího zařízení nebrání jeho použití koncovými uživateli v rámci všech sítí elektronických komunikací zajišťovaných v České republice pro využívání služeb poskytovaných prostřednictvím systému DVB-T.
Pro sjednocení přístupu k hodnocení minimálních požadavků kladených na přijímací zařízení obsahuje tento dokument rovněž doporučený postup při posuzování technických parametrů a vlastností zařízení, které ze zmíněných požadavků vyplývají.
Dokument je zpracován v podobě doporučení, jehož cílem je přispět k rozvoji trhu přijímacích zařízení pro koncové uživatele služeb poskytovaných v sítích elektronických komunikací zajišťovaných v České republice prostřednictvím systému DVB-T, a tím i k optimalizaci procesu přechodu ze zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání….“

Žádné komentáře: