čtvrtek 28. února 2008

Budoucnost využití pásma UHF - oponentní studie podporuje využití digitální dividendy pro broadcasting

.... The truth about the mobile myth - Aneb pravda o mobilním mýtu...

Na podzim zejména v souvislosti se zasedání světové telekomunikační konference ITU - WRC 2007 v Ženevě se rozhořel mimořádný souboj o využití tzv. digitální dividendy. Součástí snahy ovlivnit rozhodování v Ženevě, ale především v Bruselu (EK) byla výrazná mediální aktivita mobilních operátorů, kterým se naskýtá možnost získat pro své služby podstatnou část spektra uvolněného po dokončení přechodu na digitální vysílání. Změna postoje byla patrná již těsně před tím u řady významných zástupců v Evropské komisi a v dalších orgánech. V médiích i prostřednictvím dalších forem lobbingu se u zástupců členských států EU, včetně ministrů a členů vlád, objevila celá řada různých podpůrných materiálů, studií, dokumentů a analýz ve prospěch změny stanoviska ve prospěch mobilních služeb proti dosavadním plánům využití kapacity pro vysílací televizní a s tím spojených služby.

Již na posledním loňském jednání DIGITAGu, kterého jsme měli s kolegou možnost se účastnit, bylo oznámeno zadání zpracování dalších jiných studií a analýz, které by vzešli jako zadání od zástupců provozovatelů vysílání vč. asociace EBU, které by přinesly i opačný pohled a další oponentní argumenty k mobilními operátory zpracovanými nebo zadanými studiemi a které by tak vrátily diskuzi zpět od určité mediálně podpořené „konjuktury“ mobilních služeb k větší argumentační vyváženosti.
Připojuji odkaz na „summary“ nové studie i její veřejně dostupnou část, ve které se mimo jiné zpochybňují některé dříve uváděné profity pro konzumenty.

Studie společnosti Oliver & Ohlbaum Associates Ltd and DotEcon Ltd je zde(summary) a zde. K tématu se vrátím dle času později.

( UHF (IV. a V. TV pásma: 470-862 MHz). Via www.soukenka.cz (Digitální dividendou se rozumí spektrum uvolněné nad to potřebné pro uspokojení existujících analogových televizních služeb v digitální formě, v pásmech VHF4 (III. TV pásmo: 174-230 MHz) a UHF (IV. a V. TV pásma: 470-862 MHz). Jeho plná dostupnost se očekává v rámci celé Evropy až po kompletním vypnutí analogové televize (r. 2012 je cíl EU, r. 2015 pro ITU konečný termín ochrany analogu), ačkoli některé státy oznámily dostupnost této digitální dividendy v některých oblastech již před tímto datem))
...
Pohled evropských broadcasterů na politiku využití kmitočtového spektra (via EBU):
* Interference is not a trivial problem. Viewers and listeners who have invested in digital equipment must be guaranteed stable reception and high-quality sound and video.
* It is anticipated that by 2010 there will be over 120 HDTV channels in Europe. HD will be expected by all consumers on all platforms, including digital terrestrial television (DTT). Since HD requires more bandwidth than standard DTT it needs significantly more spectrum; the digital dividend will be reduced.
* Service neutrality should not become a binding principle regarding the broadcasting bands. Beyond the need to avoid harmful interference,

* Member States must remain free to manage the radio spectrum in the broadcasting bands so that they can achieve such legitimate general interest objectives as media pluralism and cultural and linguistic diversity.
* Any harmonization of spectrum use at EU level should be voluntary and led by Member States, thereby respecting the particular situation and needs of each Member State.
* Re-planning the European part of the complex international spectrum agreement (the 2006 Geneva Plan) cannot be the solution. Many countries have already embarked on very expensive projects to create digital TV services based on that plan.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Jen pro doplnění: Úprava přijatá na Světové radiokomunikační konferenci ITU WRC-07 spočívá v modifikaci Radiokomunikačního řádu - poznámky 5.XXX a 5.317A pro pásmo 790-862 MHz. V žádném případě nedošlo ze strany ITU k odebrání přidělení rozhlasové službě nebo k stanovení povinnosti uvolnit toto pásmo pro pohyblivou službu. Úprava jen využití v pohyblivé službě umožňuje těm státům, které si to budou přát. Ze strany ITU tedy není nebezpečí ztráty části televizního pásma až tak velké, jako ze strany EU. Pokud bude přijato evropsky harmonizované řešení (případně dojde k licencování pásma na úrovni Bruselu) tak si i my budeme pohyblivou službu "přát".
S velkou pravděpodobností však pak TV přijde nejen o část určenou pro mobilní sítě, ale ještě o další dva nebo více kanálů těmito sítěmi zarušenými.
Pokud však v uvedeném pásmu bude již vysílat digitální TV, budou mít naši "vyjednavači" jednodušší úlohu. Ještě se nestalo, že by Brusel byl ochoten zaplatit za vyklizení pásma nebo toto nařídil členskému státu.