pátek 18. března 2016

Rakouská veřejnoprávní ORF se do digitálního rozhlasu příliš nehrne...





Generální ředitel ORF Alexander Wrabetz   ve svém veřejném vyjádření prezentoval  obavy z toho, že by přechod na digitální rozhlasové vysílání v systému DAB+ mohl ohrozit postavení veřejnoprávního rozhlasového vysílání. Odlišil se tak od většiny svých kolegů z dalších veřejnoprávních médií v Evropě i z asociace EBU, a to zřejmě  i v souvislosti s poněkud odlišným postavením  duálního  mediálního systému v Rakousku a odlišné (historicky) fungování komerčních projektů (ad například nedávné analogové postavení rak.komerčních TV).

Generální ředitel tak učinil v reakci na nedávno vyhlášenou veřejnou konzultaci regulačního úřadu  KommAustria k restaru digitálního rozhlasu. Jako argumenty použil,  kromě nedostatku vlastního obsahu pro rozšířené digitální kapacity,  i  poměrně dlouhý nástup technologie DAB a vysoký počet analogových rozhlasových přijímačů mezi rakouskými posluchači (cca 15,5 mil.). 

V neposlední řadě pak Wrabetz pohrozil  rizikem, spojeným s náklady pro paralelní provoz v DAB + a FM, tedy navýšení rozpočtu ORF o dalších cca 50 milionů EUR ročně. K propagátorům rozhlasové digitalizace tak v Rakousku trochu paradoxně patří zejména představitelé privátního sektoru, například Radio Arabella ad. (zdroj - rakouští kolegové + Standard ad.)



Žádné komentáře: