úterý 8. března 2016

MPO a digitalizace TV

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje druhou fázi digitalizace pozemního televizního vysílání. V rámci transparentního poskytování informací veřejnosti upozorňuje na důležité body přechodu na modernější digitální televizní vysílání. Níže uvádíme některé aspekty, které by měly televizní diváky dostatečně v předstihu informovat.
Důvodem pro druhou fázi digitalizace je uvolnění pásma 700 MHz pro mobilní operátory, kteří budou moci mimo jiné zvýšit rychlost svého internetového připojení. O uvolnění kmitočtového pásma 700 MHz a o souvisejícím přechodu na nejnovější technologický standard televizního vysílání bude vláda teprve jednat.
Na přípravu je dostatek času. Do poloviny roku 2020 k uvolnění pásma 700 MHz nedojde a občané si do té doby nebudou muset pořizovat novou TV nebo set—top box ke stávajícímu přijímači, i když již budou takové televizory či set—top boxy na trhu a bude probíhat i souběžné vysílání v tomto novém standardu. S tím souvisí případný nákup nové televize. V tuto chvíli se předpokládá, že dojde k přechodu na nový standard digitálního vysílání DVB—T2/HEVC kolem roku 2020, tj. ukončení vysílání ve standardu DVB—T. Na trhu ale nejsou aktuálně dostupné TV, které tuto technologii bez využití set—top boxu zvládají, budou však k dispozici v průběhu roku 2016 ve stále větším výběru. Občan tak může za čtyři roky přikoupit set—top box ke stávající televizi, nebo si pořídí nový přijímač. Pro usnadnění správného výběru při nákupu nové TV by mělo v budoucnu pomoci i zřetelné označení logem, které spotřebitelům napoví, že je přistroj certifikovaný pro příjem signálu podle nové normy.

Více zde

Žádné komentáře: