sobota 19. března 2016

Rakouská soukromá rádia chtějí digitalizaci a kritizují veřejnoprávní ORF za svůj negativistický přístup



Řada privátních rádií v Rakousku i Asociace rakouských soukromých vysílacích společností (Der Verband Österreichischer Privatsender (VÖP)) a další  kritizují oficiální a veřejně prezentovaný přístup veřejnoprávní ORF - tedy současný odmítavý a alibistický postoj k rozhlasové digitalizaci, který oficiálně zazněl v reakci na aktuálně vyhlášenou veřejnou konzultaci regulačního orgánu KommAustria k restartu vysílání v DAB+. 

Odmítavý přístup veřejnoprávního vysílatele, s řadou místními experty postupně vyvracenými  argumenty, je  ze strany privátních médií ve shodě snad jen v tom, že by případné nadstandardní rozšíření služeb veřejnoprávního rádia mohlo být považováno za „narušení hospodářské soutěže“. Podporu trhu má naopak třeba plán na například  přesunutí současných veřejnoprávních stanic O1 nebo FM4 - výhradně do DAB + (P.S. podobně jako proběhla například migrace švýcarské rozhlasové stanice "Beromünster"). 

Obecně se očekává další rozvoj digitálního rozhlasu v čele s aktivním veřejnoprávním vysílatelem, ale není shoda na brzkém konci vysílání rádia v FM pásmu. Každopádně se k tématu rozvíjí bohatá diskuze, byť s odlišnými výhradami než je tomu dosud v jiných evropských zemích.  Více k tématu v dalších dnech dle časových možností.

Žádné komentáře: