středa 1. ledna 2014

Konec analogového rozhlasu ve Velké Británii se odkládá



Britská vláda posunula konec analogového rozhlasové vysílání v pásmu FM až na rok 2018. Podle ministra kultury Eda Vaizeyho je budoucnost rádia ve Velké Británii jednoznačně digitální, ale ještě nenastal pravý čas. Přesné datum vypnutí analogového vysílání vláda neoznámí, dokud alespoň 50% posluchačů nebude poslouchat rádio digitálně. Zatím podle zveřejněných průzkumů se jedná jen o 35%.



Původně chtěla Velká Británie vypnout analogové FM vysílání v roce 2015, ale přípravy se zpomalily. Mezi hlavní anoncované důvody se řadí vysoké ceny za provoz nového digitálního  multiplexu, neúplné krytí DAB signálem v oblastech mimo velká města, nekončící protesty provozovatelů malých rádií a další vlivy. (Pro druhý rozhlasový digitální multiplex věnuje britská vláda 21 milionů liber. Vysílatelé, kteří používají první, musí platit měsíčně kolem 100 000 liber. BBC má vlastní multiplex.)



Britská vláda připouští, že až národní stanice přejdou na digitální vysílání, FM by zůstalo dál přístupné malým vysílatelům. Rostou obavy, že z FM se stane jakési „rádiové“ ghetto.



P.S. Norská vláda zatím svůj plán ukončit rozhlasový analog v roce 2017 nezměnila. To se týká pouze národních stanic; místní rozhlasové stanice budou smět zůstat dále v analogovém pásmu  FM. Tento plán ale vedl k řadě korporátních změn- zejména pak ke skupování těchto lokálních stanic velkými tiskovými skupinami.



Norsko, Dánsko či Švýcarsko ve svých plánech buď stanovily datum digitalizace, anebo přestaly vydávat či obnovovat analogové FM licence. Ve větších zemích, kde je i více komerčních vysílatelů, se FM stále drží. Francouzští a němečtí vysílatelé se svých analogových licencí zatím podle všech veřejně dostupných vyjádření nechtějí vzdát. 

Více k tématu:
http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/10485472/Media-groups-circle-as-Government-plans-digital-radio-licence-sell-off.html

http://www.theguardian.com/media/2013/nov/29/ed-vaizey-delays-digital-radio-switchover-date

https://www.gov.uk/government/news/more-listeners-to-get-digital-radio-choice
 
ad.


Žádné komentáře: