sobota 18. ledna 2014

Spory kolem aukce končí, kmitočty budou vydány vítězům do konce února

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě s největší pravděpodobností skončí bez soudní dohry a stížností k Evropské komisi. Trojice operátorů totiž stahuje svá podání, kterými se bránila zejména proti zvýhodnění případného nováčka na trhu. 

Spor mezi operátory a Českým telekomunikačním úřadem se uhladil díky tomu, že o frekvence pro nového mobilního operátora nakonec neměl zájem žádný ze dvou potenciálních nováčků. Kmitočty pro nové sítě LTE nakonec vydražila jen stávající trojice operátorů - T-Mobile, Telefónica a Vodafone.

Definitivní konec v únoru

Český telekomunikační úřad očekává, že licence pro mobilní sítě LTE přidělí během února, kdy vyzve operátory k zaplacení částek za kmitočty vydražené v loňské aukci. Až poté aukce definitivně skončí.

"Příděly kmitočtů budou vydány v průběhu února. Rychlost celého procesu závisí na tom, zda se operátoři vzdají práva na odvolání," řekl ve čtvrtek www.aktualne.cz předseda úřadu Jaromír Novák.
Za frekvence získá stát celkem 8,5 miliardy korun. V současnosti úřad vrací půlmiliardové kauce neúspěšným uchazečům v aukci, firmám Sazka Telecommunications a Revolution Mobile - dostanou je zpět v celé výši.

Žádné komentáře: