čtvrtek 31. května 2012

Revitalizace multiplexu 4

Tři čtvrtiny obyvatel České republiky chce v červenci letošního roku pokrýt zemský digitální multiplex 4. Zatímco v polovině roku bude signálem pokrývat 73,7 procenta populace, v říjnu už bude pokrytí dosahovat 86%. Síť je v základu koncipována ze 13 krajských multiplexů, složených do celostátní sítě.

Nová digitální TV Pohoda už asi skutečně odstartuje 25.června

Nová celoplošná televizní stanice Pohoda, která bude zaměřená na mladé rodiny s dětmi, zahájí vysílání 25. června. ČTK a serveru Mediář.cz to dnes řekl podnikatel Radim Pařízek, který tento televizní projekt připravil. Televizi Pohoda bude provozovat Pařízkova společnost Pohoda Top Media, ve které má zhruba třetinový podíl bývalý generální ředitel TV Nova Vladimír Železný. Firma loni získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání licenci k digitálnímu pozemnímu vysílání na 12 let.

Poplatky za kmitočty nově - již od zítřka

Po předchozím souhlasu vlády vyšla ve Sbírce zákonů Novela nařízení vlády č. 154/2005 Sb.o stanovení výše a způsobu výpočtu poplatků za využívání rádiových kmitočtů a čísel.
Dne 30. května 2012 bylo ve Sbírce zákonů publikováno nařízení vlády č. 175/2012 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 154/2005 Sb., o stanovení výše a způsobu výpočtu poplatků za využívání rádiových kmitočtů a čísel, ve znění pozdějších předpisů.

Změny obsažené v tomto nařízení , které dílem zvyšují i snižují některé poplatky, nabývají účinnosti ve dvou termínech:
- k 1. červnu 2012 - novelizační body 1, 2 a 4 - z nichž nejpodstatnější je zavedení poplatku za využívání rádiových kmitočtů pro experimentální účely ve výši 10 % standardního poplatku a zrušení poplatku za krátkodobá oprávnění, jehož výše je od 1. ledna 2012 stanovena zákonem o elektronických komunikacích.

- k 1. lednu 2012 - novelizační body 3, 5 a 6 - které mají dopad zejména na výpočet výše poplatku za využívání rádiových kmitočtů pro pevnou službu a na stanovení výše poplatků za využívání čísel.

Text novely je zde (pdf), Původní vládní nařízení z roku 2005 je zde

pondělí 28. května 2012

Pravidla využívání zpravodajského obsahu na internetu


Společná pracovní skupina vydavatelů, poskytovatelů zpravodajského obsahu na internetu, zástupců ČTK a Unie vydavatelů zpracovala soubor zásad férového využívání zpravodajského obsahu publikovaného na internetu pod názvem „Co se smí a nesmí při využívání obsahu na internetu“.
Hlavním cílem dokumentu je informovat širokou veřejnost o zásadách, jak může být na principu dodržení ochrany autorských práv přebírán a jinak využíván k dalšímu publikování zpravodajský obsah publikovaný na komerčně provozovaných webových serverech. Cílem je dát návod, jak obsah užívat a současně také stanovit hranici mezi korektním užíváním a pirátským zneužíváním internetového obsahu.
Dokument svou autoritou zaštítili významní poskytovatelé zpravodajského obsahu na internetu – Česká tisková kancelář, Centrum Holdings, Economia, Mediální skupina MAFRA, Ringier Axel Springer CZ.
Obsah dokumentu se zaměřuje na formulování obecných zásad správného využívání a neklade si za cíl definovat přesná pravidla, což bude předmětem další činnosti pracovní skupiny. Výsledná pravidla pak budou upřesněna na základě ověření jejich fungování v rámci širší komunity poskytovatelů zpráv na internetu.
Text dokumentu najdete zde.

Autor: Unie vydavatelůZveřejněno: 25.5.2012

sobota 26. května 2012

EK se ptá, jak snížit náklady při budování broadbandových sítí

Evropská komise zahájila veřejnou diskuzi o iniciativě EU ke snížení nákladů na budování vysokorychlostní komunikační infrastruktury v Evropě

Vysokorychlostní internet hraje důležitou roli ve všech ekonomických odvětvích a představuje hlavní stavební prvek jednotného digitálního trhu. S každými 10 procenty, o které se navýší pokrytí území širokopásmovým připojením, vzroste ekonomika o 1 - 1,5 %. V této souvislosti spustila Evropská komise veřejnou diskuzi o iniciativě EU ke snížení nákladů na budování vysokorychlostní komunikační infrastruktury v Evropě. Komise chce zjistit, jak by bylo možné omezit stavební náklady spojené s výkopy cest kvůli pokládce kabelů. Ty totiž představují až 80 % celkových výdajů.

Komise má za to, že v této oblasti se dá na investicích do broadbandu ušetřit čtvrtina nákladů. Příspěvky do diskuze jsou očekávány od všech zainteresovaných stran z veřejné i soukromé sféry jako jsou například telekomunikační a energetické společnosti, veřejná správa i spotřebitelé. Veřejná konzultace probíhá do 20. července 2012.

pátek 25. května 2012

Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace
ve spolupráci s Ministerstvem kultury České republiky, Českou televizí
a dalšími partnery
vás zve na 7. ročník odborné konference
Digimedia 2012
  • Veřejnoprávnost neznamená rezignaci na obchodní přístup
  • Klíčem k úspěchu je kvalita obsahu
  • Kdo poroučí platí? Aneb: imperativ finančních zdrojů
  • Nové formáty DigiTV: ve znamení tématické specializace
  • Digitální TV jde do mobilů
  • Nové formáty DigiTV: ve znamení tématické specializace
  • Product placement a další netradiční formy reklamního sdělení v rámci TV programu
Moderují: Daniel Köppl, Václav Sochor, Jan Potůček
7. června 2012
Kongresový sál České televize, Kavčí hory

"Filmový fond mele z posledních šesti milionů "

Rezort kultury se proto hodlá obrátit na ministerstvo financí s žádostí o mimořádnou dotaci ve výši 50 milionů korun. Tyto peníze by měly překlenout krizové období do července 2013, kdy by fondu mělo přijít prvních 150 milionů korun od soukromých televizí Nova, Prima či TV Barrandov.
Krizový stav se již projevil v přidělování příspěvků filmovým projektům na počátku května. Chystané filmy Jana Hřebejka, Alice Nellis nebo Vladimíra Morávka dostaly po jedné koruně. Není to ale jen symbolická částka. I příspěvek jedné koruny od filmového fondu znamená, že si producenti daných filmů nemusí dávat novou přihlášku v případě navýšení podpory, a současně se zvyšuje pravděpodobnost samotného navýšení. Rovněž to producentům pomáhá při jednání o koprodukci projektů.

Kromě filmařů by se vyschnutí fondu měli bát i distributoři nebo provozovatelé malých kin. „Následkem vzniklé situace může také dojít k pozastavení podpory digitalizace kin. Přitom právě letos je nutné digitalizovat 200 malých kin. Jinak s vysokou pravděpodobností zaniknou,“ varuje předseda rady filmového fondu Petr Vítek. Trable s financováním fondu nastaly v důsledku nedomyšlené novely zákona o televizním vysílání a České televizi loni na podzim. Zákonodárci tehdy rozhodli, že filmový fond již nebude dostávat peníze z reklamy České televize, kde zmizela inzerce z kanálů ČT1 a ČT24, ale dostane dvě procenta z čistých ročních tržeb komerčních stanic. Problém je v časování: poslední příspěvek České televize 8,5 milionu korun přišel do filmového fondu na konci listopadu loňského roku. První peníze od komerčních stanic se však na účtu fondu objeví až v červenci roku 2013. Příspěvek se platí až po odevzdání daňového přiznání za předchozí rok.■

úterý 22. května 2012

DVB-T je rušeno pouličním osvětlením nebo i WIFI modem...

"Telekomunikacny urad Slovenskej republiky (TÚ SR) v minulom roku vyriesil 383 prípadov rusenia a nekvalitneho prijmu. Najviac, az 66 ruseni, sa tykalo mobilnej telefonnej sluzby, za nim nasledovalo rusenie prijmu televizie so 64 vyriesenymi hlaseniami. Medzi zaujimave pripady rusenia patrili napr. rusenie DVB-T poulicnym osvetlenim, rusenie centralneho uzamykania automobilov bezdrotovym teplomerom a pod. TÚ SR ulozil prevadzkovatelom zariadeni, ktore sposobovali rusenie, urobit ucinne ochranne opatrenia.."

pátek 18. května 2012

"Analogový signál byl zlatý"

Nepatřím k těm, kteří si mohou bez mrknutí oka pořídit satelit. Mám postarší televizor, který mi při analogovém vysílání sloužil k plné spokojenosti.


Když příslušní činitelé i za mne rozhodli, že je tento způsob přežitý, pořídil jsem si set top box a zesilovač signálu a těšil se, jak si obraz „jako břitva" užiji. Neužívám si.
Nemám to sice přesně stopnuté, ale odhaduji, že tak z jedné poloviny se dívám na slušný obraz, a pak na poruchy. Obraz se rozkládá na různě barevné čáry, čtverečky či obdélníčky, zvuk mizí úplně nebo se mění na nesrozumitelné, ostré vřískání a skřípění.


Zprvu jsem se domníval, že na triku to mají bouřky. Když mne však televizní i rozhlasové rosničky ujistily, že nebe nad celým územím střední Evropy je bez mráčku, musel jsem konstatovat, že můj signál asi ruší bouřky na celé zeměkouli. Dokonce mám podezření, že to způsobují i ti, kteří se na trase digitálního signálu uprdnou.


Byl bych rád, kdyby mi někdo vysvětlil, proč to musím trpět.."

ZDROJ zde.

úterý 15. května 2012

ČR již nemá nejdražší mobilní telefonování (díky změně metodiky...)

Česko již dle zveřejněných zpráv (via Monitorovací zpráva ČTÚ za duben 2012) nemá nejdražší mobilní volání mezi 34 členskými zeměmi OECD. Jde ale o dosůledek změny metodiky  s rozšířením výběru tarifů, z nichž se zákaznické  ceny počítají. Zdrojem pro informaci ČTÚ je původní únorové srovnání společnosti Teligen. Z pohledu nákladů na telefonování v přepočtu na kupní sílu obyvatel však Česko stále v mnoha případech patří do třetiny zemí s nejvyššími cenami.

čtvrtek 3. května 2012

Český televizní analog malinko září dál, někde…

I  když i  v aktuální oficiální Zprávě ČTÚ je konstatováno, že pokrytí televizní terestrickým analogem je nulové, stále ještě je ve velmi omezené míře k dispozici analogový televizní signál. Jedná se o v limitované vysílání ČT ( v dubnu ze 3 malých dokrývačů malého výkonu ), kde se řešila kmitočtová koordinace. Dále jde  o vysílání komerčních televizí v územní oblasti Zlín a Jeseník – rovněž z několika malých vysílačů/dokrývačů  a navíc šířené operátorem zřejmě již  bez souhlasu televizí…  Zatím také nejsou zcela vráceny všechny udělené kmitočtové příděly, což je již věc administrativní.

Poslanci poslali do druhého čtení zákon o omezení hlasité rekamy

Na právě probíhající schůzi PSP již poslanci projednali v prvním čtení a  poslali do druhého čtení poslanecký návrh zákona o omezení hlasité reklamy (tisk 592).
Přípomínky vlády k návrhu jsou k dispozici zde.

Na stejné schůzi by Sněmovna měla rovněž rozhodnout o doplnění veřejnoprávních mediálních rad i o obsazení téměř rok volného místa v RRTV.

Česká asociace elektronických komunikací ocenila slovenskou digitalizaci

ČAEK předala na své dubnové výroční konferenci cenu za dobře provedenou slovenskou digitalizaci a příkladnou mezinárodní spolupráci šéfovi slovenského telekomunikačního regulačního orgánu. Cena je udělena na základě rozhodnutí valné hormady ČAEK za rok 2011.

"Predseda TÚ SR dostal medzinárodné ocenenie


Predseda Telekomunikačného úradu Slovenskej republiky (TÚ SR) Ing. Ladislav Mikuš dostal medzinárodné ocenenie za svoju prácu. Česká asociácia elektronických komunikácií (ČAEK) mu minulý týždeň v Prahe udelila „výročnú cenu za rok 2011 za vynikajúci prínos k dokončeniu prechodu na digitálne vysielanie a príkladnú medzinárodnú spoluprácu“."