pondělí 28. května 2012

Pravidla využívání zpravodajského obsahu na internetu


Společná pracovní skupina vydavatelů, poskytovatelů zpravodajského obsahu na internetu, zástupců ČTK a Unie vydavatelů zpracovala soubor zásad férového využívání zpravodajského obsahu publikovaného na internetu pod názvem „Co se smí a nesmí při využívání obsahu na internetu“.
Hlavním cílem dokumentu je informovat širokou veřejnost o zásadách, jak může být na principu dodržení ochrany autorských práv přebírán a jinak využíván k dalšímu publikování zpravodajský obsah publikovaný na komerčně provozovaných webových serverech. Cílem je dát návod, jak obsah užívat a současně také stanovit hranici mezi korektním užíváním a pirátským zneužíváním internetového obsahu.
Dokument svou autoritou zaštítili významní poskytovatelé zpravodajského obsahu na internetu – Česká tisková kancelář, Centrum Holdings, Economia, Mediální skupina MAFRA, Ringier Axel Springer CZ.
Obsah dokumentu se zaměřuje na formulování obecných zásad správného využívání a neklade si za cíl definovat přesná pravidla, což bude předmětem další činnosti pracovní skupiny. Výsledná pravidla pak budou upřesněna na základě ověření jejich fungování v rámci širší komunity poskytovatelů zpráv na internetu.
Text dokumentu najdete zde.

Autor: Unie vydavatelůZveřejněno: 25.5.2012

Žádné komentáře: