sobota 18. června 2011

MPEG -4 jako „zastaralý“ systém by mohl brzy vystřídat standard HEVC

Francouzi řeší s veřejností budoucnost terestrického digitálního vysílání, MPEG -4 jako „zastaralý“ by měl brzy vystřídat standard HEVC .

Francouzský regulátor CSA otevřel veřejnou konzultaci o budoucnosti digitálního televizního vysílání na bázi DVB-T. Odpovědi je možné prostřednictvím webového formuláře zasílat do 30. června. Konzultace se skládá z 9 otázek i s možnosti připojení jakýchkoliv vlastní studií nebo expertíz k danému tématu.

Otázky jsou zaměřené na témata jako zavedení nových služeb, regulatorní a legislativní problémy, vysílání v 3D a zejména dotazy na přechod modernější a efektivnější technologie jako je DVB-T2a kromě MPEG-4 AVC a HDTV také již i na nový vyšší TV digitální standard HEVC.

High Efficiency Video Coding (HEVC) je aktuálně navrhován jako nástupnický standard formátu H.264 (= MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding)). Společně jej vyvíjí ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) a ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG) - expertní skupinou při Mezinárodní telekomunikační unii ITU.

HEVC si klade za cíl vylepšit pokud možno co nejvíce aspektů H.264, speciálně nejlepší High Profile části, přičemž se počítá se snížením potřebného datového toku na polovinu při zachování porovnatelné obrazové kvality. To si samozřejmě vyžádá daleko výraznější množství úprav a hromadu matematiky navíc, základním principem je to, že kde má H.264 něco implementováno "natvrdo", tam HEVC přijde buď s adaptivním systémem, nebo variabilitou parametrů.

Počátky HEVC se začaly psát již v roce 2004, kdy se ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG) začal věnovat studii na téma buď nového standardu komprese videa, nebo vylepšení H.264 směrem k vyšší kompresi při stejné kvalitě obrazu. Několik technik pro potenciální vylepšení H.264 bylo představeno ještě v témže roce, následně se VCEG zabývala jejich softwarovou implementací a vyhodnocením. Právě v té době se zrodilo pracovní označení "H.265". (zdroj Deep in IT diit.cz)

Kompletní standardizace nového systému by měl podle plánu být dokončena nejpozději za rok do června 2012.

Žádné komentáře: