středa 21. října 2015

"Řešte BROADBAND"

Zástupci českého digitálního průmyslu vyzvali otevřeným dopisem předsedu vlády Bohuslava Sobotku, aby se zabýval rozvojem digitální ekonomiky. Ten je podle nich neutěšený vinou kompetenčního sporu mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem vnitra.
Dopis podepsaly Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí ČR, Hospodářská komora ČR, Asociace provozovatelů mobilních sítí, ICT Unie, Česká asociace elektronických komunikací, ISP Alliance, Česká asociace telekomunikací, Český telekomunikační klastr, Sdružení pro internetový rozvoj a čeští členové evropské asociace ECTA.
Podle zmíněných asociací vláda dlouhodobě nekomunikuje s odvětvím tak, aby došlo k rozvoji přístupových sítí nové generace (NGA) v souladu s pravidly Evropské komise. Polemizují také se Sobotkovým prohlášením, že jde o souboj telekomunikačních firem o 14 miliard evropských dotací z programu OPPIK, které pronesl na konferenci Česko: Jak jsme na tom v úterý 20. října.
Podle zmíněných asociací rozvoj NGA sítí nezáleží pouze na dotacích, ale především na vytvoření vhodných podmínek pro jejich výstavbu a provozování.
„Nedostatek informací nepociťují pouze zástupci odborné veřejnosti. Na posledním zasedání Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny ČR poslanci vyzvali vládu k vypracování zprávy k zavádění vysokorychlostního internetu. Ta má obsahovat pravidla pro způsob čerpání dotací, jasné rozdělení kompetencí mezi ministerstvy, definici spolupráce s ICT průmyslem a opatření pro snížení nákladů na vybudování vysokorychlostního internetu,“ uvádějí digitální asociace.
Vláda by podle nich měla vyřešit kompetenční spor mezi ministerstvem vnitra a ministerstvem průmyslu a obchodu a komunikovat se zástupci digitálního průmyslu.

Žádné komentáře: