úterý 12. června 2012

Evropská Komise zpochybňuje plány ČTÚ na regulaci přístupu k širokopásmovým sítím

Evropská komise se rozhodla důkladněji prošetřit návrh českého telekomunikačního regulačního orgánu (ČTÚ) částečně zrušit povinnosti uložené hlavnímu českému telekomunikačnímu operátorovi, společnosti Telefónica, poskytnout alternativním operátorům přístup ke své infrastruktuře tak, aby mohli také nabízet širokopásmové připojení.

Bez tohoto přístupu by byl výběr operátorů nabízejících vysokorychlostní internet v České republice omezen a spotřebitelé by pravděpodobně platili za připojení k internetu o vyšší rychlosti vyšší ceny. Komise má vážné pochybnosti, zda je s předpisy EU v oblasti telekomunikací slučitelný návrh ČTÚ, aby velkoobchodní širokopásmový přístup v obcích, ve kterých je společnost Telefónica údajně vystavena silnější konkurenci ze strany alternativních infrastruktur, nepodléhal regulaci.

Komise se rovněž domnívá, že by plány ČTÚ mohly ovlivnit obchod v EU vzhledem k tomu, že podmínky pro přístup k měděné a optické síti společnosti Telefónica v České republice mohou určovat náklady na internetové služby nabízené jinými operátory v ostatních členských státech. Komise proto plány ČTÚ pozastavila a zahájila tzv. „druhou fázi" šetření.

Více zde



Žádné komentáře: