středa 4. května 2011

O konci rozhlasového analogu ve Velké Británii by měli rozhodnout posluchači?

O konci rozhlasového analogu ve Velké Británii by podle Consumers Association
měli rozhodnout pouze posluchači.

Přestože rozhlasový průmysl ve Velké Británii stále počítá s definitivním přechodem z analogového na digitální rozhlasové vysílání nejpozději do roku 2015, již dnes se objevují pochyby o splnění tohoto termínu.

Poslední dobou jsou v posunu termínu ukončení rozhlasového analogu aktivní zejména zástupci spotřebitelské asociace Consumers Association, kteří se ve svých snahám dostali až k požadavkům na pětiletý odklad plánovaného rozhlasového ASO. Hlavním argumentem pro odklady jsou požadavky na to, aby k vypnutí došlo až v době, „kdy budou posluchači připraveni...“ (pdf).

Dosavadní vládní plán obsahuje mj. základní kritéria pro vypnutí analogu - stejné pokrytí DABem jako tomu bylo v rozhlasovém analogu a 50% „digitalizovaných“ posluchačů. Asociace požaduje navýšení auditoria na 70%.

Otázkou, podobně jako při diskuzích u nás i jinde, je jak věrohodné budou průzkumy, které toto kritérium „připravenosti“ ověří a závazně potvrdí. Na rozdíl od úvah a požadavků při přípravách TV digitalizace v některých státech EU či u nás ale není ve VB toto vždy poněkud relativní kritérium součástí zákona.

Žádné komentáře: