pondělí 18. dubna 2011

Zapomeňte na obyčejné HD, blíží se Ultra HD nebo již rovnou Ultra HDTV 2

Zatímco se v některých zemích (i v části ČR) stále ještě "bojuje" za prakticky ukončený starý a limitovaný analogový TV systém, vývoj jinde jde kupředu mimořádně rychle. Ještě dříve, než HD systém našel širší masovější uplatnění v rámci většiny platforem se nabízejí další, zatím nadstandardní technologie.

Ultra High Definition Television jako nový digitální televizní standard se mezitím pomalu blíží k masivnějšímu uplatnění. Po prvních testech a promo zejména v Japonsku (NHK) se rýsuje reálný postup zavádění této dosud nejvyspělejší zobrazovací technologie v širším měřítku.

Podle dohod klíčových hráčů by měl další postup probíhat ve dvou fázích. V první Se předpokládá aplikace tzv. UHDTV1, která v zásadě je 4krát podrobnější než běžné HD. V návaznosti na to, zatím spíše jako exkluzivní formát, by měla přijít verze „2“ s 16tinásobkem proti dnešnímu HD formátu. Zásadním problémem, který nyní řeší experti za součinnosti EBU, je náročnost na datovou kapacitu přenosu.

Reálně ukázky budou k dispozici širší veřejnosti na letošní NAB. Do té doby by měla být dokončena i pilotní verze konverze 3D vysílání práce do Ultra HD. Práce pokračují i na plné standardizaci, která by měla být podle zástupců EBU dokončena a podána na ETSI nejpozději asi do 1-2 let.

Žádné komentáře: