čtvrtek 28. dubna 2011

Jakou roli bude hrát digitální terestriální TV platforma v blízké budoucnosti?

Tak podobně se dnes ptají například i experti EBU. Někteří vidí cestu v celkovém zpoplatnění - tedy, že kromě příjmů od zákazníků (televizí) budou operátoři nebo samotné televize mít další příjmy od platících diváků a uživatelů případných dalších služeb. Jiní jsou obecně skeptičtí, zejména z důvodu razantního nástupu nových technologií, nových distribučních cest i "nových" médií a zejména kvůli dalšímu rozšíření broadbandu. Internet zanedlouho dostane i díky digitalizaci vysílání další impuls při využití digitální dividendy pro mobilní broadband. Celkově se vyhrocuje všestranný boj mezi platformami.


Obavy o budoucnost terestrického vysílání sdílí i zástupci televizí, operátorů a z části i výrobců. I proto vzniká v rámci technické skupiny EBU speciální strategie tzv.“ Strategic Programme on Terrestrial Broadcasting (SP-TB)“, kde je i s ohledem na hlavní zaměření skupiny řešena zejména otázka technologická a standardizační.


Pro názornost uvádím i grafiku z velmi zajímavých úvodních výzkumů EBU v rámci členské struktury, která zjednodušeně naznačuje jaký primární zdroj TV je v evropských domácnostech.

Žádné komentáře: