středa 19. ledna 2011

Vláda schválila Digitální ČESKO

Vláda dnes schválila Strategii Digitální Česko, materiál ke správě a využití kmitočtů bude doplněn pro další jednání vlády.

Text je například v pdf zde
----------------------------
17. Strategie v elektronických komunikacích "Digitální Česko"
č.j. 25/11
Předkládá: ministr průmyslu a obchodu
Výsledek jednání vlády: schváleno
--------------------------------------------------------------------------------

18. Postup Českého telekomunikačního úřadu při správě vybraných částí rádiového spektra se zaměřením na podporu poskytování služeb vysokorychlostního přístupu v období do roku 2012
č.j. 24/11
Předkládá: ministr průmyslu a obchodu
Přizván: Pavel Dvořák, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu

Výsledek jednání vlády: staženo předkladatelem
--------------------------------------------------------------------------------


TZ MPO -Česká republika chce vybudovat informační společnost

Strategie v elektronických komunikacích „Digitální Česko“ je otevřeným a kompatibilním dokumentem s dalšími koncepčními materiály vlády.
Překlenout digitální propast v přístupu k vysokorychlostnímu internetu mezi venkovskými sídly a městy - to je hlavním cílem státní politiky v oblasti elektronických komunikací. Strategii "Digitální Česko" předkládá ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek na její středeční jednání.
"Do roku 2013 chceme ve všech obydlených lokalitách České republiky zajistit možnost připojení do internetu s minimální přenosovou rychlostí 2 Mbit/s a ve městech 10 Mbit/s," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. „Do roku 2015 je také nutné zajistit na venkově přístupovou rychlost na úrovni alespoň poloviny průměrné rychlosti připojení ve městech." Přitom 30 % domácností a firem ve městech by mělo mít možnost připojení s přenosovou rychlostí alespoň 30 Mbit/s.
Sítě a služby elektronických komunikací fungují plně v tržním prostředí, pro jehož regulaci existují určené orgány a nástroje. „Státní politika Digitální Česko nesmí do tohoto tržního prostředí vnášet netržní zásahy a vlivy, ale naopak zodpovědně předcházet deficitům v digitální ekonomice,“ upozorňuje ministr Kocourek. Tyto deficity mohou být způsobeny primárně geografickou a sociální nedostupností nebo nedostatkem znalostí.
Dokument se také zabývá přechodem k digitální televizi. Ten by měl být ukončen do 11. 11. 2011. Digitalizace se ale nevyhnula ani kabelovému a družicovému vysílání. Materiál předkládaný do vlády, že jejich digitalizace už díky rozšíření služeb přilákala pro příjem digitální televize ve standardu DVB mnohé zájemce.

Na evropské či světové úrovni dosud neexistuje časový plán přechodu na digitální rozhlasové vysílání. Digitální rozhlas by měl přinést více multimediálních služeb a interaktivity, podobně jako internetová rádia.

Digitální Česko se také zabývá zavedením nového protokolu IPv6. V rámci stávajícího protokolu IPv4 totiž docházejí volné adresy pro připojení jednotlivých zařízení do internetu a v horizontu měsíců je nutné ho nahradit. Podle zprávy veřejná správa úspěšně pokračuje v postupném zajišťování kompatibility s protokolem IPv6.

Žádné komentáře: