úterý 4. ledna 2011

Digitální rozpočet zítra na vládě

ČT odhaduje meziročně o 9 % nižší příjem z reklamy, jen 480 milionů

ČTK 4. 1. 2011, 16:52Česká televize odhaduje svůj letošní příjem z reklamy o devět procent nižší, než měla loni. Výnos z reklamy by měl klesnout na 480 milionů korun. ČTK: ČT odhaduje meziročně o 9 % nižší příjem z reklamy, jen 480 milionů

Odhad zohledňuje pokles výnosu z reklam v důsledku ekonomické recese v minulých letech a počítá se stagnací reklamních výdajů v roce 2011. Píše se to ve zprávě ke středečnímu jednání vlády předložené ministerstvem vnitra a ministerstvem kultury.

Podle zprávy nebude naplněn ani plánovaný výnos z reklamy za rok 2010 v důsledku poklesu příjmů. V rozpočtu na letošní rok už se neuvažuje o převodu zůstatku zvláštního účtu ČT z roku 2010. Celkový objem prostředků k rozdělení pro rok 2011 je tedy nižší o 26 procent.

Česká televize musí podle zákona převádět z výnosu reklamy 12,5 milionu korun měsíčně Státnímu fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, což je ročně 150 milionů Kč. Tato částka je mandatorním výdajem, zůstává tak beze změny i při předpokládaném poklesu příjmů z reklam.

Zároveň má ČT převádět z výnosu reklamy 1,25 milionu korun měsíčně na účet pro rozvoj digitálního vysílání, který spravuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Na rok 2011 to tak bude celkem 15 milionů Kč.

Zbylou část výnosu z reklam ukládá ČT na svůj zvláštní účet, letos to bude podle odhadu 315 milionů korun. Dvě třetiny peněz uložených na tomto účtu může ČT použít na podporu a rozvoj digitálního televizního vysílání. Ostatní prostředky z tohoto účtu může použít na správu a digitalizaci svého archivu, letos to má být 66 milionů korun.

P.S. Dotace pro filmaře krize díky zákonu nepostihne

Žádné komentáře: