sobota 26. června 2010

EK „vymáhá“ u 12 států plné uplatnění evropské směrnice o audiovizuálních mediálních službách

Evropská komise požádala 12 členských států (Rakousko, Kypr, Estonsko, Řecko, Finsko, Maďarsko, Litva, Lucembursko, Lotyšsko, Polsko, Portugalsko a Slovinsko), aby urychleně aktualizovaly své vnitrostátní předpisy týkající se vysílání tak, aby byly v souladu s jejich závazky vyplývajícími z evropské směrnice o audiovizuálních mediálních službách - AVM směrnice.

Členské státy musí provést směrnici, kterou se mění svých vnitrostátních právních předpisů, do konce roku 2009. K dnešnímu dni 1v případě 2 členských států buď nejsou transponována všechna pravidla nebo jejich aplikaci dosud oficiálně EK nesdělily…

Pokud se zmíněným státům nepodaří informovat (nebo přesvědčit…) Komisi o opatřeních k provedení směrnice v plném rozsahu do dvou měsíců, může Komise přistoupit k předání „případu“ Evropskému soudnímu dvoru.

Transpozici v požadovaném termínu do prosince 2009 to zatím stihly pouze tři země (Belgie, Rumunsko a Slovensko). V lednu 2010 pak Evropská komise zaslala žádosti o informace ve formě dopisů v tzv. první fázi řízení pro porušení práva zbývajícím 23 členským státům. V mezidobí to pak dokončilo 11 z nich (Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Malta, Nizozemsko, Španělsko, Švédsko a Spojené království). .

Žádné komentáře: