pátek 4. června 2010

Další , nyní „malá“ americká digitální televizní revoluce

Americké produkční a filmové společnosti vytrvale řeší problém ochrany autorských práv nejen v zahraničí, ale i v USA. Plán na technické a legislativní řešení nepovoleného stahování filmů z vysílání televizních stanic doznal značného pokroku, zejména po rozhodnutí amerického regulačního orgánu FCC.

Tomu ale předcházela množství různých petic a obecna mimořádně dlouhá a složitá debata, která probíhala posledních letech - v intenzivní podobě cca 3 roky. Diskuze nebyla jednoduchá a jednoznačná ani v rámci FCC. A ani dnes není situace v této věci zcela klidná. Nově totiž mohou majitelé práv blokovat výstupy ze set top boxů nebo digitálních TV proti nahrávání. Cílem je umožnit vysílání prémiových filmů současně v televizi i v kinech.. Jde o systém vzdáleného „vypínání“ konektorů pro připojení nahrávacích zařízení, kdy je spolu s TV signálem připojen i speciální detekční signál – jde o systém SOC (Security Output Control).

Držitelem oprávnění od FCC je asociace MPAA (the Motion Picture Producers and Distributors Association of America), která zastupuje všechna hlavní hollywoodská studia – např. Paramount Pictures Corporation, Sony Pictures Entertainment, Inc., Twentieth Century Fox Film Corporation, Universal City Studios LLLP, Walt Disney Studios Motion Pictures and Warner Bros. Entertainment, Inc.

V předchozích fázích probíhala činorodá aktivita s množstvím petic či požadavků nebo „poděkování“ prezidentovi – zejména o prosazení tohoto tématu i do řešení „zájmů" USA doma i v zahraničí“…

Dalším milníkem je mj. i aktuální návrh Národního broadbandového plánu USA (prezentovaného 17.3.2010, který mj. přináší rozšíření kmitočtových aukcí i výrazné posílení pravomocí regulátora FCC ( a státu…)), kde je samostatná část věnována právě ochraně autorských práv, a to i po technické stránce. (poděkování MPAA..)

Rozhodnutí samozřejmě vyvolává řadu protestů od uživatelů i dalších subjektů, včetně majitelů kin, kteří se obávají, že diváci nebudou už do kin chodit vůbec, bude-li možnost sledovat premiéry „doma“…

P.S. Asociace MPAA utratila jen za 1.čtvrtletí letošního podle dostupných zdrojů 370.000 dolarů na lobby u federální vlády a parlamentu a dalších státních institucí ve věci blokování nahrávání filmů a pořadů v rámci digitálního televizního vysílání.

Žádné komentáře: