středa 30. září 2009

ASO Plzeň - 30.9. ve večerním zpravodajství oslovila diváky i TV NOVA. Sušice jede na plno...

Dnes večer v Televizních novinách informovala o vypnutí také TV NOVA:
http://tn.nova.cz/zpravy/film/plzen-zahali-analogova-tma-zjistete-si-kdy-dorazi-k-vam.html

Významně dobrou zprávou je spuštění digitálních sítí 2 a 3 ze sušického Svatoboru již dnes cca cca v 11,00 hodin. Na Sušicku je tak dnes divákům k dispozici celá kompletní digitální terestrická nabídka (kromě sítě O2). Na tuto oblast se zaměřuje zahajovaná regionální část kampaně, navazující na projekty v územní oblasti Plzeň (tzn. i celé původní Západní Čechy).

P.S.
možná ale , že pro přechod na digitál není nutné kromě STB (či TV s tunerem) mít vždy novou anténu, jak zaznělo v reportáži, alespoň ne u drtivé většiny diváků, kteří mají antény v pořádku.

úterý 29. září 2009

Česká televize - další info o vypínání analogu ve zpravodajství

V Událostech z regionů od 18,00 http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209411000140929-udalosti-v-regionech-praha/
od času cca 21:45


v prime timu večer v Událostech
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209411000100929-udalosti/
od času 29:00
ad.

Záznam diskuze s posluchači na Plzeňsku a Karlovarsku na ČRo Plzeň

Záznam hodinového diskuzního pořadu "Co vás zajímá" s posluchači ČRo Plzeň a Karlovy Vary z minulého týdne je zde.

speciál v MF Dnes k digitalizaci

Denní tisk se tématu ukončení analogu v územní oblasti Plzeň věnuje velmi intenzivně:

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=227&r=mfzapadcech&c=1264443
Ve včerejším vydání regionální formy deníku MF Dnes vyšla speciální příloha k digitalizaci, ještě před tí´m na podobné téma v Sedmičce, Právu a Deníku, kde bude ještě další díl. Celé září pak například v Deníku běží seriál k digitalizaci, včetně frekvetnovaných dotazů a odpovědí atd.atd atd....

Prima v prime time o digitalizaci na Plzeňsku

Prima TV včerejší hlavní Zprávy:
http://www.iprima.cz/videoarchiv/22287/2317/all (asi od času 16,45)

"Za týden bude v západních Čechách ukončeno analogové vysílání"
28.9.2009 Prima TV 18:55 Zprávy TV Prima
Jiří CHUM, moderátor TV Prima: "Už ve středu se další část naší země ponoří do takzvané analogové tmy. O klasický příjem televize přijdou tentokrát diváci v západních Čechách. Pokud tedy nemají set-top-box nebo novou televizi s digitálním tunerem, mají nejvyšší čas."

Jan ČTVRTEČKA, redaktor TV Prima: "Černočerná tma, pokud se správně nepřipravíte, může už na konci měsíce potkat i vaši domácnost. Digitální revoluce v televizním vysílání se šíří dál. A teď je na řadě západ republiky."

Zdeněk DUSPIVA: Je to oblast Plzeňského, Karlovarského kraje, části Ústeckého, části Středočeského."

Jan ČTVRTEČKA: "První digitální televizní signál začali lidé přijímat na Domažlicku. Teď už je i v Praze a okolí. Podle diváků je ve většině případů lepší"

diváci:
"Hodně kvalitnější, než jsme měli."
"Určitě lepší než analog."
"Je tu špatný signál, ztrácí se skoro všechny programy občas."

Jan ČTVRTEČKA: "A tady na mapě je zeleně vyznačené, kde všude bude analogové vysílání nyní končit. Dotkne se zhruba milionu lidí. Podle průzkumů je prý většina diváků na změnu připravena."

DUSPIVA: "Zbývá řádově asi těch 4 až 8 procent diváků, kteří to rozhodnutí nechávají na poslední chvíli."

Patrik SLAVÍK, technický ředitel Televize Prima: "Pro diváky Primy to bude znamenat, že bude větší pokrytí signálem televize Prima, protože v analogu to pokrytí nebylo tak velké."

Jan ČTVRTEČKA: "K 30. září končí analogové vysílání hned ze 17 vysílačů. Tady je právě teď můžete vidět na obrazovce. Pokud byste měli jakékoli problémy přeladění programů po změně z analogu na digitál, podívejte se na stránky iprima.cz, anebo digitalne.tv. Jestli patříte mezi ty, kteří ještě nepřeladili na digitální vysílání, měli byste si pořídit například set-top-box. Anebo pokud si budete kupovat novou televizi, nezapomeňte, že by měla být s digitálním tunerem. Jan Čtvrtečka, televize Prima."

Jen 5,5 % domácností na Plzeňsku bylo pár týdnů před vypnutím analogu ohrožena ztrátou televizního příjmu (ATO/Mediaresearch)

"TZ: Jen 5,5 % domácností na Plzeňsku je pár týdnů před vypnutím analogu ohrožena ztrátou televizního příjmu // 24.9.2009
Několik týdnů před plánovaným úplným vypnutím analogového terestrického vysílání na Plzeňsku agentura Mediaresearch ve spolupráci se společností STEM/MARK pro Asociaci televizních organizací monitoruje zajištěnost příjmu televizního signálu domácnostmi žijícími v tomto regionu, jejich informovanost a jejich očekávání spojená s tímto krokem. První fáze, ze které přinášíme výsledky, proběhla metodou osobně provedených rozhovorů na reprezentativním vzorku 517 domácností (žijících na území Plzeň město, Plzeň sever, Rokycany, Domažlice, Tachov, Karlovy Vary, Cheb, Sokolov). Nyní probíhá sběr druhé fáze výzkumu, kdy budou opětovně kontaktovány domácnosti, u kterých byla při prvním dotazování přímo zjištěna či na základě jejich odpovědí předpokládána jejich nepřipravenost na vypnutí analogového vysílání."


Plné znění TZ je zde (pdf)

"Švédská televize je podle EK příliš americká"

Evropská komise vyjádřila znepokojení nad obsahem vysílání švédských televizních stanic, kde je podle administrativy EK „ příliš mnoho amerického materiálu“. Podle již dříve přijaté směrnice by měla příslušnou část vysílání zaujímat „evropská“ produkce.(pozn. Již dříve jsem popisoval, jak je úředně sporné členění tvorby , například při kombinaci producentství, výroby , v našem případě pak i se změnami po vstupu do EU atd..).

Podle posledních údajů se ukazuje, že všechny švédské televizní kanály obsahují jen 45 procent tvorby, která pochází z Evropy. Kromě Lotyšska je Švédsko jedinou zemí, která nenaplňuje 50% pravidlo. Ve Skandinávii je přitom obecně „evropská kvóta“ v praxi rekordní – například 80 procent dánských programové skladby pochází ze zemí Evropské unie, ve Finsku téměř 70 procent. Ve Švédsku pak pouze veřejnoprávní stanice SVT vysílá výrazně přesahuje 50% hranici.
Zdroj: http://www.sr.se/

Potvrzeno: Óčko zpět v DVB-T ve velkých městech (u O2)

TV ÓČKO, které od počátku patří k propagátorům televizní digitalizace, se vrací do vysílání v DVB-T. To před časem opustilo kvůli cenovému a smluvnímu nesouladu s operátorem sítě 3 CDG (ve spolupráci s ČRa). Více zde.

Síť 3 byla původně považována za síť nejlépe vhodnou i pro regionální vysílání, kam původně mířila Prima. Ta po přechodu do jiné sítě nyní například nemůže plně vysílat regionální vysílání dle licence, neboť se nepodařilo zatím najít technicko-obchodní řešení pro regionální odpojování a spory spolu s dalšími řeší regulátor ČTÚ ( na digitálně pokrytém území jede zatím jen pražské regionální vysílání).

Digitalizace se nyní dostala k většině českých diváků, alespoň co do pokyrtí obyvatelstva. V případě ČT jde již o témař 80% diváků, což je významný posun. Proti plánům je pněkud pozadu síť 4, která ale vstupem Óčka dostává v hlavních aglomeracích další atraktivní obsah.

pondělí 28. září 2009

Do „prodloužené“ Sněmovny se po rozpočtovém balíčku řítí smíšený balíček mediální…

Po poměrně nečekaném odkladu předčasných voleb bude Poslanecká sněmovna ve zbývající části svého mandátu řešit i mediální legislativu. Zatím sice nejsou svolány garanční výbory (kromě aktuálního jednání mediální komise k situaci v ČTK), ale na programu nejbližší schůze je hned několik návrhů zákonů s poměrně zásadními dopady - v případě jejich přijetí. Většina těchto návrhů je navíc navržena ve zrychleném režimu „jednoho čtení (§ 90 odstavec 2 zákona č. 90/1995 Sb)“ , tzn. bez možnosti návrhy měnit, doplňovat a projednávat v příslušných výborech. Zatím není jasné, jaký přístup sněmovna zvolí, kromě vládního návrhu zákona o audiovizuálních službách coby transpozice evropské směrnice je většina návrhů poměrně zásadní změnou systému, v řadě případů pak jde o návrhy, které jsou vzájemně v rozporu či protikladu…

Bod 5 navrhovaného programu schůze PSP od úterý 29.9.2009:
Vládní návrh zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání a o změně některých zákonů (zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání) /sněmovní tisk 894/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Rádio Wave - Sněmovní tisk 865 Novela zákona o Českém rozhlasu (kdysi jako malá dílčí součást komplexu projednávaného i v rámci aktivit NKS)

Sněmovní tisk 871 Novela zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání ("zelená" změna všech mediálních rad (trojnožkou, s kompletní obměnou..) , kromě Rady ČTK..), doporučuji mj. i krátké stanovisko vlády k předloženému návrhu, který zatím jinak neprošel prakticky žádnou diskuzí.. (pozn. Vlastní návrh slibovala před prázdninami i KDU)

Sněmovní tisk 544 Novela zákona o České televizi (návrh zákona od Senátu již ze 4. 3. 2008…)


P.S. V úterý bude na programu vlády mj. i Zpráva NKS

neděle 27. září 2009

Žijeme digitalizací - zářijové vydání (záznam na ČT)

ČT odvysílala další speciál k digitalizaci s množstvím otázek/odpovědí na frekventované problémy a dotazy kolem přechodu na digitální televizní vysílání. Záznam aktuálního vydání pořadu je zde.
Vše další na standardních info stránkách či na webu ČT - http://www.ceskatelevize.cz/specialy/digict/


Mnoho potřebných informacích je i nadále na webech operátorů či TV Prima. Na stránkách TV NOVA již delší dobu nejsou informace i původní webové stránky k dispozici v plném rozsahu , ale je stále funkční je diskuze.

Sušice jede digitálně naplno již teď, analog je „dobrovolně“ opouštěn s velkým předstihem.

V rámci „terénní inspekce“ závěru infokampaně v západních Čechách před nadcházejícím vypnutím analogu všech dosavadních TV programů jsem zajel i na Sušicko navštívit známé i některé další „chalupníky“. Již dříve jsem byl od nich často dotazován na digitalizaci s tím, že se ale stejně již dávno rozhodli pro podle nich nejjednodušší cestu k satelitu. O tomto víkendu mi ale ukázali, jak vše nakonec lehce vyřešili přes DVB-T ( jen pořízením STB) a po mnoha letech prakticky bez regulérní možnosti příjmu TV (kromě obrazu s duchy s/bez zvuku a samozřejmě jen s některými programy..) mají dnes perfektní obraz všech televizních programů ze sítí 1 a 2. Jde o oblast velmi blízko Svatoboru, ale téměř „dokonale“ zastíněnou…

Oblast Sušicka je křížově pokryta již nyní z oblasti Krašova, Kleti a následně i z dalších lokalit (Domažlice, Vimperk a další). Vše se posílí plným zprovoznění Svatoboru pro další digi sítě. I díky přesahu infokampaně i částečného dosídlování oblasti „chalupníky“ z digitalizovaných částí republiky se již dnes ještě před formální spuštěním regionální fáze kampaně v dané oblasti dá potvrdit opravdu slušná informační vybavenost diváků.

středa 23. září 2009

Konec analogového vysílání na západě Čech

Audio záznam části z diskuze s posluchači ČRo PLzeň/ Karlovy Vary je zde .
"Na konci září dojde v Plzeňském a Karlovarském kraji k vypnutí analogového televizního signálu. Co je potřeba k přechodu na digitální vysílání? Co musíte udělat, abyste i nadále mohli sledovat vaše oblíbené televizní programy? S národním koordinátorem pro digitální vysílání v Česku Zdeňkem Duspivou si na toto téma povídal Jiří Blažek."

Celý pořad (+ Ing.Jiří Vykydal z ČRA) bude v archivu zde

úterý 22. září 2009

Ve středu chat k digitalizaci- IDNES.CZ

Ve středu 23.9. proběhne další diskuzní chat na jednom z hlavních českých zpravodajských serverů.... a na Karlovarsku proběhne setkání se zástupci sociálních a zdravotních ústavů a s asociací APSS ČR...

IDNES.CZ CHat Otázky/odpovědi...
"S digitalizací jsme ve střední Evropě nejdále, říká její šéf v Česku."

neděle 20. září 2009

Digitalizace v Plzni jde do finále, pokračují další regiony...

V současnosti graduje kampaň i přípravy na vypnutí analogu v územní oblasti Plzeň.

V tomto týdnu se v úterý uskuteční společná tisková konference, a to v Karlových Varech. Budou pokračovat všechny prvky komplexní kampaně s mobilním marketingem nebo například i posílení aktivit a rozšíření tras digi hlídek atd.

Ve středu bude další ze série diskuzních chatů se čtenáři hlavních zpravodajských deníků...

Ve čtvrtek je připravena diskuzní akce serveru Digizone a pokračovat budou také diskuze nad možnosti urychlení digitalizace a příslušných termínů (více případně někdy později a také dle výsledků společných konzultací..).

Mezitím pokračují podobné kroky včetně průzkumů ad. k dokončení ASO v Praze a také pro oblast Sušice (ASO únor 2010) a další regiony. Na dalším jednání NKS je na programu mj. také dokončení projednání návrhu rozpočtu digitálního účtu pro rok 2010. Vláda by se měla zabývat mimořádnou Zprávou NKS (včetně Zprávy ĆTÚ o plnění TPP...) a před schválením je další - před úplným vypnutím Prahy...

Podle očekávání přijalo Chile japonský digitální standard, Čína jde i nadále vlastní technologickou cestou.

Chile přijme japonský digitální standard pro televizní vysílání ISDB-T (podobně jako sousední Peru či Argentina). Podle chilského prezidenta Michelle Bacheleta japonský standard "vyhovuje Chile nejlepší, umožňuje kvalitnější digitální televizní příjem, vzhledem k vlastnostem naší země…".

V Chile, které prošlo svojí první televizní revolucí před 30 lety, když diváci přešli od černobílé TV k barevné, má více než 65 procent domácností přístup pouze k pozemnímu televiznímu vysílání.Zahájení přechodu začne v zemi v příštím roce a potrvá „několik let“, zatím nejsou přesná data známa…

Na druhé straně zeměkoule byl mezitím v Číně státními orgány potvrzen vlastní standard pro mobilní digitální TV - China Mobile Multimedia Broadcasting (CMMB). Do konce letošního roku by se měl zdvojnásobit počet velkých města aglomerací s pokrytím a infrastrukturou pro tento systém, který se začal naplno rozvíjet již v době kolem Olympiády.

Generální ředitel veřejnoprávního média kritizuje politické vlivy

Generální ředitel BBC Mark Thomson poměrně tvrdě kritizoval v médiích britské politiky a zejména tamní ministerstvo kultury. Jde v podstatě o diskuzi o roli a postavení státu a státních orgánů a často sporné „dvojroli“ – řídícího orgánu a současně regulátora. Spory jsou vedeny kolem jmenování tzv. BBC Trustu a jeho fungování.

V pozadí současných diskuzí je kromě obecného postavení médií veřejné služby a jejich srovnávání s fungováním komerčních médií v době digitalizace a multimedializace a také stále silnější tlak na úspory a snížení koncesionářských poplatků resp. na jejich rozdělené využití i ze strany komerční či neziskové sféry. V zásadě jde o kombinaci i přesah poměrně formální regulace ze strany regulátora (OFCOM) a proti tomu "státního" dohledu nad plněním principů veřejné služby a zastoupení zájmů „koncesionářů“…

středa 16. září 2009

Nizozemské veřejnoprávní vysílání dostane méně peněz od vlády

Holandské veřejnoprávní stanice obdrží na základě aktuálního rozhodnutí pouze tři čtvrtiny finančních prostředků,než které byly dříve přislíbeny. Namísto 100 milionů eur tak dotace klesá na 75 mil. Euro.

Henk Hagoort, předseda správní rady nizozemského veřejnoprávního vysílání (NPO),v médiích prezentoval z vládního rozhodnutí zklamání, ale současně i pochopení uváděných důvodů, neboť se země nachází v ekonomické krizi. Vláda od veřejnoprávních médií očekává razantní úspory ve všech oblastech.

Otázka financování veřejnoprávních médií je „živé“ politické téma, naposledy neprošla jeho úprava například v Polsku.

Radiokomunikace podle HN "prodávají své klienty"

Dnešní Hospodářské noviny:
"...T-Mobile převezme zákazníky Českých radiokomunikací z řad domácností.
Firmě jde o posílení v oblasti internetu přes pevnou linku. Mobilní jednička v počtu zákazníků pokračuje v nákupech zákazníků. Poté, co jich T-Mobile v březnu převzal dvacet tisíc od alternativního operátora GTS Novera, dnes plánuje oznámit podobný obchod s Českými radiokomunikacemi. A opět půjde o desetitisíce klientů... Zástupci obou firem informace nekomentují. Podle mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové detaily prozradí až na dnešní tiskové konferenci..."


P.S.
ČRa se i nadále budou naplno věnovat digitalizaci a dalším telekomunikačním službám (projekt WiMAX ) a jejich rozvoji.

úterý 15. září 2009

Další živý pořad k digitalizaci na ČRo

Po velmi úspěšné spolupráci s Českým rozhlasem v dosavadním průběhu digitalizace pokračuje další podpora celého procesu i informační kampaně na PLzeňsku a dalších regionech. Ve čtvrtek se bude kromě dalších informačních sděleních mj. opět živě vysílat další diskuzní pořad na ČRo Plzeň.

Co vás zajímá
ČRo - plzen.cz

Martina Klímová Přechod na digitální televizní vysílání
Na konci září dojde v Plzeňském a Karlovarském kraji k vypnutí analogového televizního signálu. Co je potřeba k přechodu na digitální vysílání ? Co musíte udělat, aby jste i nadále mohli sledovat vaše oblíbené televizní programy? Dozvíte se od nás v diskusním pořadu Co vás zajímá. Na všechny vaše dotazy budou prostřednictvím telefonní linky 377 488 222 po celou hodinu odpovídat odborníci na digitalizaci. Svůj dotaz můžete poslat také v předstihu na náš záznamník 377 488 599.
Pořad Co vás zajímá začíná po zprávách v 18 hodin

pondělí 14. září 2009

Deset bodů, které je třeba znát o digitalizaci, trojrozměrné TV nebo o digitálním rádiu...

Doporučuji - V technické sekci EBU je ke stažení popularizační brožurka, která vždy v deseti bodech osvětluje základní projekty digitálního vysílání. Nově také i v souvislosti s novinkami na letošním IBC i problematiku trojrozměrné televize...Tradiční diksuzní témata jako je DVB-T2, HDTV a mnoh dalších...

10 things you need to know about...

- Digital switchover &new opportunities
- How close is 3D-TV?
- Digital Radio
a také řada dalších..

neděle 13. září 2009

Ruská digitální koncepce má ve vládě naději na brzké schválení.

V těchto dnes se sice značná pozornost digitálního světa soustředí na mezinárodní technologická setkání v Berlíně (IFA) a Amsterodamu (IBC), ale digitální televize se dává do pohybu i na východ od našich hranic.
Podle dostupných zdrojů ruské federální ministerstvo masové komunikace a informatiky činí všechny kroky tak, aby ruská digitální Koncepce rozvoje digitálního televizního a rozhlasového vysílání byla brzy schválena vládou.

Koncepce pro období let 2008 až 2015 již byla v průběhu června schválena na všech stupních státní správy a na příslušných resortech , finální souhlas vlády by tak bez nějakých komplikací měl přijít letos v listopadu.

Podle plánu by se mj. pak tendrů a státních pobídek mohly v rámci plánovaných programů účastnit i zahraniční firmy. Plán počítá se státní účastí v projektu v celkovém objemu 127 miliard rublů (4,1 miliardy dolarů).

Koncepce, která je již delší dobu připravena (původně již v roce 2007...) , je k dispozici v ruštině zde.
К О Н Ц Е П Ц И Я развития телерадиовещания в Российской Федерации на 2008 - 2015 годы
Další Info o celém segmentu na webu ministerstva - zde.

Pracovní návštěvu na resortním ministerstvu vykonal v červnu také ruský premiér Putin. Během návštěvy bylo mj. potvrzeno, že se počítá s tím, že k vypnutí analogu dojde až při zajištění dostatečného digitálního signálu na celém území…

čtvrtek 10. září 2009

USA 3 měsíce poté… posledních 700 000 domácností bez televize (digitální)

Jak ukázaly výsledky posledního průzkumu společnosti Nielsen, je nyní cca 3 měsíce po ukončení analogového televizní vysílání v USA jen asi 0,6% domácností bez přístupu k digitální terestrické televizi. Analog skončil v polovině června po odkladu z původně plánovaného termínu v únoru. V prvních týdnech po červnovém ASO nemělo digitální terestrickou TV asi 2,2% domácností, v únoru chyběl digitál asi 4,4% domácností a i proto politici podpořili odklad (hlavní důvod byl ale problém s kupóny se státní podporou a jejich administrací).

Překvapivě po vypnutí analogu je nejvíce "odmítačů" změny mezi mladými do 35 let, u starších obyvatel podle analýzy přešli prakticky všichni.

V současnosti je digitálním terestrickým TV vysíláním pokryto území země , kde žije 99,4% amerických domácností .

P.S. Poslední možnost pro uplatnění "vládního" kupónu skončila 31.července 2009.

Zdroj US Media Post

středa 9. září 2009

Kampaň před vypnutím analogu v územní oblasti Plzeň graduje, včetně vysílání na ČT

Pořad Žijeme digitalizací ve vysílání České televize bude odvysílán v neděli 27. 9. 2009 v 16:35 na ČT1 + repríza další den.

Info kampaň graduje na celém území, kde 30.9. dojde k ukončení analogu, včetně druhé vlny DIGINOVIN do všech domácností, PR aktivit , kampaně na ČRo, diskuze , rozhovorů, chatů ad. on line aktivit i pokračující mediální části kampaně, Digi tramvaje, mobilního marketingu a mnoho dalších aktivit.... více později i na webu NKS, www.digitalne.tv ad.

Společná tiskovka se uskuteční v úterý 22.9. v Karlových Varech.

Žijeme digitalizací
Digitalizace televizního vysílání nezadržitelně pokračuje. Máme pro vás odpovědi na hlavní otázky a problémy, které vás můžou potkat. Uvidíte praktické návody, přehledné mapy i animace.

Španělsko urychluje ASO, zatím jen o měsíc.

Podobně jako v jiných zemích dochází i ve Španělsku ke změnám termínů v rámci přechodu na digitální televizní vysílání. Na rozdíl od jiných jde ale ve Španělsku o zkrácení termínu, konkrétně o posunutí konečného termínu ASO zatím o měsíc -z dubna 2010 na březen 2010.(Zatím ve fázi návrhu státního tajemníka pro telekomunikace pana Francisca Rose.

Ve Španělsku je podle plánu cílové pokrytí pro komerční TV až 96% populace, zatímco pro vysílání veřejné služby musí být k dispozici pokrytí až 98% populace. V některých autonomních oblastech může pokrytí digitálním terestriálem dosáhnout až 100% populace.

I u nás probíhají jednání o změnách TPP, zatím jen o dílčích krocích, celkový posun konečného data zatím nemá tak velkou podporu od některých subjektů jako je tomu u možného zrychlení dílčích termínů pro vybrané regiony.

Nizozemský digitální terestriál bez HD

Nizozemská pozemní digitální TV platforma Digitenne nebude v blízké budoucnosti vysílat v HD. Zprávu potvrdilo více zahraničních zdrojů.

Digitenne je stoprocentní dceřiná firma telekomunikační společnosti KPN. Digitenne v současné době vysílá v MPEG-2 a podle mluvčí nechce nutit svým zákazníkům a jejich divákům nákup nového přijímacího zařízení.

DVB-T platforma je v Nizozemí, kde již menšinový televizní analog skončil, vnímána jako „nízkonákladová“ alternativa k ostatním sítím. Na místním trhu podle dostupných údajů tvoří asi čtvrtinu z celkového digitálního TV trhu

Mediální rady ani dnes nebyly dovoleny, vše další až po volbách

I přes nabytý program a velký "odpad" bodů, které se na program poslední řádné schůze PSp nedostaly, proběhly dnes volby zbývajících postů v radě ČT a v RRTV. Ani ve dvou kolech nebyl ale nakonec nikdo zvolen (do Rady ČT proběhlo první kolo tajné volby 17. června tohoto roku a do druhého kola postoupili pan Václav Nájemník a pan Jiří Voráč, do RRTV byl navržen jako kandidát P.Pospíchal a Hanzel) .

http://www.psp.cz/eknih/2006ps/stenprot/060schuz/s060053.htm#r2

Hloubková kontrola dominantního provozovatele digitálního televizního vysílání zahájena

Obavy se vzniku dominantního postavení provozovatele digitálního televizního vysílání jsou důvodem pro „hloubkovou kontrolu“ ze strany francouzského soutěžního regulátora.

Jde o případ privátní televizní skupiny TF1 v souvislosti s koupí projektů od Groupe AB ( cca za 192 mil. euro). Mj. se jedná o televize NT1 a TMC. Nová posílená skupina tak má výrazně silnou pozici na nově tvořeném „digitálním“ TV trhu, získané stanice jsou neplacené kanály.

„ Autorité de La Concurrence“ (francouzský UOHS) se i proto obrátil s žádostí o stanovisko na mediální regulační orgán CSA. Transakce již byla schválena i zaměstnaneckými odbory.

Regulační orgán má za cíl prověřit , zda : „…zda dohoda není hrozbou pro konkurenci, zejména díky riziku z budování a vytvoření dominantního postavení, s ohledem na současný vývoj na trzích televizní reklamy….“

Zdroj- D.Vidalon

neděle 6. září 2009

Revoluční krok – světově první modul pro universální příjem všech digitálních rozhlasových standardů

Společnost Frontier Silicon bude na veletrhu IFA v Berlíně v příštím týdnu předvádět jako první na světě přijímací audio modul Venice 7 pro rozhlasové standardy DAB, DAB + a DMB-Radio ( a samozřejmě také i pro „staré“ FM), který je současně plně v souladu s přijímacím profilem pro WorldDMB 1 Standard . Jde o základ pro využití v masové výrobě dalších produktů včetně navazujících aplikací.

Jde o významný krok k rozvoji opravdu širokého zájmu o digitální rozhlas, neboť by se v nejbližší době mohly na trh dodávat kombinované přijímače prakticky pro všechny „životaschopné“ technologické digitální rozhlasové standardy.

Pokrok směrem k digitálnímu rozhlasu je viditelný poslední dobou ve Francii či Austrálii, také v ČR byla letos přijata legislativní novela, která určila základní rysy naší rozhlasové digitalizace.

Například ve Francii pak již před časem vláda rozhodla,že všechny rozhlasové přijímače, včetně autorádií, musí být vybavena DMB-Radio tunerem do září 2013. V rámci přechodu na digitální rozhlasové vysílání ve Francii by ještě letos mělo začít vysílání v DMB v Paříži, Nice a Marseille.

Kompletní technická specifikace(pdf)

čtvrtek 3. září 2009

Od září test DVT-2 ve Švédsku, již také jako standard ETSI.

Operátor Teracom zahájí testy DVB-T2 ve Švédsku od letošního září. Po laboratorních testech budou následovat zkouška „v terénu“ v oblasti Stockholmu a v okolí Uppsale. Jde o vysílání v rámci sítě DVB-T v pásmu VHF.
Jeden soud se bude skládat z DVB-T2 testování v kmitočtovém pásmu VHF. Jako součást tohoto procesu, bude Teracom porovnat pokrytí DVB-T2 s DVB-T. DVB-T2 specifikace má být oficiálně schválen jako standard ETSI 17. září 2009.

Zanedlouho je plánován test DVB-T2 i u nás, nyní mají ale přednost jednání o urychlení i zefektivnění digitalizace, alespoň v některých oblastech...

DRM+ Revidovaný digitální rozhlasový systém DRM standardizován u ETSI

The Digital Radio Mondiale (DRM) byl schválen Evropskou organizaci pro normalizaci - ETSI. DRM systém (revize v 3.1.1) z letošního srpna nabízí dvě hlavní vylepšení: rozšíření vysílání ve všech pásmech až do 174Mhz a zavedení podpory MPEG surround. Revidovaný DRM systém nyní začleňuje další režim určený pro nižší pásmo VHF (tj. vysílací frekvence mezi 30MHz a 174Mhz), umožňující provoz v pásmech I a II (FM pásmo). Toto „vylepšení“ je známo pod označením DRM +.

Aktuální verzi DRM ( verze 3.1.1. (2009 – 08 , evidenční číslo ES 201 980, ident. RES/JTC-DRM-22 )) lze po registraci stáhnout na internetových stránkách ETSI (nebo opět standardně zájemcům zašlu) .

AKTUALIZACE: Alternativně také zde (pdf )

Příprava DRM + začala 2005. Po schválení v rámci DRM konsorcia, testech a ověřování a praktických testech byl aktualizovaný standard podán k registraci a přezkumu na ETSI.
ETSI (Evropský institut pro normalizaci v telekomunikacích - (European Telecommunications Standards Institute), je uznáván jako oficiální evropská organizace pro normalizaci. ETSI normy jsou k dispozici bezplatně na celém světě.
http://www.etsi.org/

Všechny funkce aktualizované specifikace systému DRM budou prezentovány na IBC 2009 v Amsterodamu 11-14 září.

úterý 1. září 2009

EK po souhlasu s letošní podporou zkoumá francouzskou veřejnoprávní TV síť v souvislosti s reformou financování pro další období

Evropská komise bude v nadcházejících dnech podrobně zkoumat, zda reformní plány Francie změnit systém financování veřejnoprávních médií a zvýšit dotace na veřejnoprávní televizní skupinu France Télévisions jsou v souladu s evropskými pravidly státní podpory EU.

Komise již schválila dotaci 450 milionů eur na podporu France Télévisions (kanály France 2, France 3, France 4, Francie 5, Francie O a RFO) pro rok 2009, ale pro následující roky potřebuje bruselská administrativa znát více podrobností. EK zatím v této fázi alespoň deklaruje obecnou kontinuitu ve svém rozhodování. Francie plánuje postupně odstraňovat reklamu na veřejnoprávních kanálech a místo toho poskytovat dotace, částečně z nových daní, které by měly překročit hranici 2 miliard euro v roce 2012.

P.S. Odhaduji, že EK vše schválí..ZD

Český Krumlov v médiích

Nejprve v sobotu večer v rámci celého večerního bloku na ČT2 (historie a současnost, alchymie času/ kultura, aktuální festival ...) …

a podruhé v ohlasu na nedělní odpolední míting ČSSD s rockovým koncertem na Ostrově v centru města, který byl atakován skupinou připluvších … protestujících se sirénami ad.…
http://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/mitink-cssd-narusily-sirena-a-rachejtle20090831.html
http://www.novinky.cz/domaci/177706-cssd-nas-mitink-v-ceskem-krumlove-napadli-narusitele.html
http://www.novinky.cz/domaci/177743-jandak-prirovnal-skupinku-klaunu-protestujicich-proti-cssd-k-jednotkam-sa.html ad.

(AKTUÁLNĚ: nakonec vše pro média dnes večer "utnula" místopředsedkyně ÚS Dr.Wagnerová s tím, že volby v termínu nebudou neboť ÚS to nestihne projednat...)

a potřetí média v ČK - spokojenost diváků s bezproblémovým spuštěním dalších digitálních TV kanálů (síť 2 a 3)…