čtvrtek 3. září 2009

DRM+ Revidovaný digitální rozhlasový systém DRM standardizován u ETSI

The Digital Radio Mondiale (DRM) byl schválen Evropskou organizaci pro normalizaci - ETSI. DRM systém (revize v 3.1.1) z letošního srpna nabízí dvě hlavní vylepšení: rozšíření vysílání ve všech pásmech až do 174Mhz a zavedení podpory MPEG surround. Revidovaný DRM systém nyní začleňuje další režim určený pro nižší pásmo VHF (tj. vysílací frekvence mezi 30MHz a 174Mhz), umožňující provoz v pásmech I a II (FM pásmo). Toto „vylepšení“ je známo pod označením DRM +.

Aktuální verzi DRM ( verze 3.1.1. (2009 – 08 , evidenční číslo ES 201 980, ident. RES/JTC-DRM-22 )) lze po registraci stáhnout na internetových stránkách ETSI (nebo opět standardně zájemcům zašlu) .

AKTUALIZACE: Alternativně také zde (pdf )

Příprava DRM + začala 2005. Po schválení v rámci DRM konsorcia, testech a ověřování a praktických testech byl aktualizovaný standard podán k registraci a přezkumu na ETSI.
ETSI (Evropský institut pro normalizaci v telekomunikacích - (European Telecommunications Standards Institute), je uznáván jako oficiální evropská organizace pro normalizaci. ETSI normy jsou k dispozici bezplatně na celém světě.
http://www.etsi.org/

Všechny funkce aktualizované specifikace systému DRM budou prezentovány na IBC 2009 v Amsterodamu 11-14 září.

Žádné komentáře: