sobota 12. prosince 2009

Vše v pohybu, i v satelitním vysílání…

Poslední dny se na mě obrací s dotazy výrazně více lidí kvůli digitalizaci, a to především v souvislosti s jejich některými „potížemi“ se satelitním příjmem TV, který ale není přímou součástí akt.přechodu na digitální vysílání ( nedochází kvůli tomu zde ke změně, kromě nárůstu uživatelů) a není výsledkem vypínání analogu. Řada z tazatelů byla při pořízení sad kompletů pro satelitní příjem údajně informována (a nyní také tak argumentuje) o tom, že „je to tím pro ně jednou pro vždy vyřešeno“ (myšleno zřejmě ASO), což samozřejmě obecně neplatí v podstatě nikde, a nejen v televizním vysílání…

Jde v zásadě o přeladění a změny pozic některých domácích i dalších programů nebo přesměrováním na jiné transportéry atd. o kterém dostatečně informují specializované firmy. Také se v souvislosti se satelitem se mezi lidmi hodně spekuluje o změnách na trhu, například v případě přístupu na satelit i soupeření mezi platformami a firmami ( a některými jejich weby..) a jejich předhánění se s levných či bezplatných nabídkách (dotazy „ „ jak dlouho…?“ a další), vč. HD programů a dalších. Nejzajímavěji znějí spekulace o tom, zda a kdo „určitě“ koupí DIGI TV…nebo jaké důsledky i co to bude znamenat finančně při přechodu na nové , dnes souběžně zaváděné kódovací programy atd. atd.

To co je reálné a co se objevuje i v rámci naší informační kampani, zejména při přímém kontaktu s lidmi, je fakt, že zdaleka ne vše je možné zajistit zcela vlastními silami – tedy ani v případě satelitu. I proto zejména před vánoci mají napilno servisní firmy (nejen instalace, ale i „přelaďování“ad.)

Viz například část diskuze z webu:
"....Už týdny ladím a ladím zákazníkům Novu, Novu Cinemu, Novu Sport atd.atd. Od rána do večera! Největší problém je v tom, že si lidé myslí, že je to stejné jako u pozemního set-top-boxu, kdy opravdu stačí jen spustit automatické ladění (pokud mají signál). U satelitu se musí nejprve ručně zadat do paměti číslo nového transpondéru (12.070 H) a poté vyladit, setřídit a staré pozice vymazat. Mnoho lidí mi do prodejny přinese totálně vymazaný sat.receiver - prosím tyto laiky - nesnažte se to ladit sami, neumíte to :-) Když mě bolí zub, také si ho nevrtám sám :-) Děkuji-eme - to za všechny stovky sat.techniků u nás, kteří také ladí a ladí....... "

Žádné komentáře: