sobota 12. prosince 2009

Veřejnoprávní média na rozcestí v řadě zemí, Německo „rozděleno“ v názorech, Polsko téměř v krizi…

Německá vláda je aktuálně poměrně značně rozdělena v názorech na veřejnoprávní vysílání, resp. na jeho financování. Obě strany vládnoucí koalice v Německu, Křesťansko-demokratická unie (CDU) a Svobodná demokratická strana (FDP), jsou v poměrně značném sporu kvůli otázce licenčních poplatků na veřejnoprávní vysílání. Podrobnosti se objevily kromě diskuzí s našimi zahraničními kolegy například i dnes v německém tisku. Jde zejména o požadavky na změnu plateb nejen co do výše, ale zejména rozsahu – v souvislosti s rozšířením způsobu šíření/příjmu veřejnoprávních programů ( PC, mobilní telefony ad.)

dnes, tyto návrhy na rozšíření licenční poplatky jsou přenosné počítače a mobilní telefony s přístupem k internetu. Menšinový koaliční partner FDP v zásadě podporuje komplexní změnu dosavadního systému, který je založen na platbě za konkrétní zařízení v německých domácnostech a FDP pak navrhuje v podstatě paušální platby všech obyvatel.

CDU je spíše pro modifikaci současného systému a „spravedlivější“ nastavení podmínek plateb (neplatiči by sami měli prokázat , proč neplatí nebo že nevlastní přístroj ad.…) Obě strany včetně dalších opozičních se ale neliší v potřebě zachovat a podporovat veřejnoprávní televizní a rozhlasové vysílání. Jde ale o to, jak definovat a stanovit základní cíle a úkoly pro veřejnoprávní službu v době digitalizace, kdy již neplatí omezení z dob analogu a z nedostatku kmitočtů ad. I proto je na červen 2010 svolána zásadní konference klíčových aktérů (premiéři všech německých spolkových zemí), kde by se měla nová éra veřejnoprávních médií definovat.


Zatím pokračují spory kolem personálního obsazení i financování médií v Polsku. Do sporů se aktivně zapojuje, resp. vyjadřuje i evropská vysílací unie EBU. „…Alarmujícím poklesem příjmů licenční poplatek v Polsku v posledních letech, spolu se změnou politiky, znamenají nedostatečné financování veřejnoprávních médií v zemi. Současná situace v Polsku není v souladu s normami stanovenými Radou Evropy, zejména z roku 1996, Doporučením Výboru ministrů o zajištění nezávislosti veřejnoprávního vysílání z roku 2009 ani s doporučením Parlamentního shromáždění o financování veřejnoprávního vysílání…“, praví se mj. v aktuálním stanovisku EBU k situaci v Polsku, kde dochází i k odkladům již dříve naplánované digitalizace.


V ČR se zatím o fungování veřejnoprávních médií diskutuje, a nejen to. Aktuálně zatím neprošel návrh senátorů na převod financování ČT a ČRo ze státního rozpočtu. Nicméně změny jsou aktuální i u nás, zejména v rámci zákulisních i veřejných debat. Nakonec se zatím nepodařilo poslancům dokončit schvalování transpozice Evropské směrnice - zákon o audiovizuálních službách na vyžádání, který čeká na finální třetí čtení. Kvůli urychlení konce a zredukování programu poslední letošní sněmovní schůze se návrh dostane na pořad až v roce 2010 na konci ledna a zřejmě nelze vyloučit i nějaké nové aktivity směřující ke dalším změnám mediálních zákonů i v rámci předkládaných vládních návrhů.

Novela ZEKu by se mohla dostat na jednání vlády možná i ještě letos – viz dříve zde na blogu či jinde…

Žádné komentáře: