sobota 12. prosince 2009

Medveděv slibuje digitální vysílání v Rusku do roku 2015, vláda již potvrdila Koncepci digitalizace.

V posledních měsících se dává do značného pohybu digitalizace i směrem na východ od nás. Jak jsem měl na posledním setkání s kolegy z DIGITAGU i ze zahraničními partnery možnost sledovat, probíhá zásadní pokrok v digitálních přípravách na digitalizaci v Rusku i v dalších zemích bývalého „SSSR“, byť s velmi rozličnými podmínkami i cíli.

(P.S. pro zájemce mám k dispozici sadu prezentací k jednotlivým zemím bývalého východního bloku, mimochodem většina kolegů hodnotí vývoj v ČR za poslední měsíce velmi kladně, alespoň podle jim dostupných informací…)

V těchto dnech například pruský prezident Dmitrij Medveděv d oznámila, že Rusko by se přechodem na digitální vysílání mělo vypořádat nejpozději do roku 2015 a to za významné finanční i technické podpory ze strany státu.Kromě deklarací jsou již dispozici vládní koncepce i další materiály a přípravné kroky (viz dřívější texty na zde blogu i jinde) .

Prezident to oznámil na právě probíhajícím evropském a asijském mediálním fóru v Moskvě. Prezident současně potvrdil shodu na možno stech společného postupu zemí tzv.Společenství nezávislých států. Také Rusko počítá s veřejnoprávním multiplexem, kde kromě TV budou i rozhlasové stanice.

Ruský premiér Vladimir Putin podepsal počátkem prosince vládní federální Digitální koncepci.
Proces, který má být dokončen do roku 2015, bude stát státní rozpočet asi kolem 122.4 miliard Rublů (cca € 2.79 miliard EUR). Část prostředků půjde kromě výstavby DVB-T síti také na satelitní technickou podporu. Rusko plánuje spustit 3 multiplexy.

V těchto dnech bylo mj. zahájeno ruské digitální vysílání DVB-T na Sibiři a na Dálném Východě (síť provozuje ruský operátor RSCC).
Více o novinkách v Rusku přímo na ministerstvu zde
Stránka k digitalizaci ( Цифровое телевидение )

Žádné komentáře: