neděle 6. prosince 2009

Aktuální změny kolem digitalizace

Poslední letošní brněnský „digitální třesk“ proběhl podobně jako předchozí kroky i díky výborné přípravě zcela bez problémů. Změny a přeladění veřejnoprávního multiplexu a ukončení analogového vysílání ČT2 proběhlo podle všech dostupných informací bez zásadních problémů, a to nejen po technické stránce, ale zejména na straně diváků. Další kroky budou následovat záhy v „českých zemích“ počínaje Sušicí a pak sled vypínání v Jižních Čechách (téměř po dvou letech provozu digitálního multiplexu ČT a ČRo a ¾ roce komerčních sítí), Brně a Ústí. Průběžně se také očekávají diskuze a jednání kolem případných úprav legislativy s dopadem i na problematiku digitalizace.

Změny probíhají aktuálně také u některých operátorů, a to například i v personální oblasti (stejně jako pohyby v zákulisí a gradace některých obchodních vztahů...). Další změny se odehrály nebo zanedlouho odehrají rovněž i v rámci NKS, kde kromě průběžné obměny bude o dalších věcech zanedlouho rozhodovat i vláda. V nejbližších týdnech dojde po dokončení standardních meziresortních procedur i na finální rozhodování o rozpočtu na další fáze přechodu, konkrétně pro rok 2010. V polovině prosince se sejde na svém 31. zasedání také NKS (podrobnosti později).

Mění se průběžně i složení některých redakcí a dochází k „přestupům“ novinářů zaměřujících se na problematiku médií i digitalizace. Někteří novináři opustili zavedená tradiční média/printy a vstoupili do služeb nových mediálních domů. V některých odborných webech se očekávají rovněž změny, resp. přesuny… Změny se pro příští chystají i na satelitním digitálním nebi a nelze vyloučit některé i ve sféře "pozemní"... Jiná byla určitě i tiskovka v Sušici před únorovým ASO díky pokročilému postupu digitalizace i jinému charakteru regionu, pokrytého dílčím způsobem i z jiných lokalit (včetně kampaně), i účastí kromě novinářů i zástupců lidí z okolních obcí.

A co se příliš nemění je postupně modifikovaný odpor některých skupin proti digitalizaci různými prostředky…, i když zcela prokazatelně roste počet spokojených digitálních diváků spolu s diváky, kteří digitalizaci netrpělivě a s nadějí vyhlížejí a které jakékoliv skutečné či virtuální spory nezajímají…

Žádné komentáře: