neděle 12. července 2009

Finsko mění model financování a řízení veřejnoprávních médií, zlevňuje poplatky a se státem nepočítá.V plánu je i SUPER-RADA

Finská ministryně komunikací Suvi Lindénová více než půl roku organizuje se svým úřadem diskuzi nad možnými úpravami ”finksého modelu” řízení a financování činnosti veřejnoprávních médií (ve Finsku jde o YLE ad.). Výsledkem diskuze i návrhu konkrétních legislativních úprav je zásadní zlevnění koncesionářského poplatku (z 224 Euro na plánovaných 175), ale v zásadě při stejném modelu platby. Podle vyjádření ministryně pro finská média zejména v současné ekonomické krizi je možný model financování veřejnoprávních médií ze státního rozpočtu rizikový a sporný, byť podle ministryně nejjednodušší. Aktuální návrhy také respektují technologické možnosti a rozšířené způsoby distribuce obsahu vysílání i rozšíření počtu altern. přijímačů v domácnostech.

I nadále zůstává zachován model řízení YLE přes správní radu , složenou s poslanců, ale s návrhem na její rozšíření. Existují i varianty tzv. super rady, která by zastřešila všechny dozorující orgány a komise.

Žádné komentáře: