pátek 10. července 2009

EK dnes zahájila veřejné konzultace k využití digitální dividendy- konec analogu v EU se rychle blíží.

Evropská komise dnes podle očekávání spustila další fázi příprav na stanovení pravidel a harmonogramu postupu členských států ve využití digitální dividendy - veřejnou konzultaci k plánu společného využití digitální dividendy.
EK che co nejdříve využít potenciál, který při zajištění plného širokopásmového přístupu nabízejí bezdrátová řešení.
V dnes zahájené konzultaci navrhuje EK přijmout harmonogram na úrovni EU. Ten bude sestávat z řady společných akcí, jež budou vzájemně koordinovány. Komise uvažuje i o novém plánu harmonizace kmitočtového pásma 800 Mhz, které je využitelné právě pro služby nové generace v rámci mobilního širokopásmového přístupu.

Harmonogram EU by měl podle aktuálního plánu komisařky Redingové nastínit výhody koordinace kmit. spektra a zároveň členským státům umožnit flexibilně řešit místní a národní specifika (např. v oblasti televizního vysílání). Dosud ale není mj. definitvně schválen tzv. evropský telekomunikační balíček.

Aktuální veř. konzultace končí 4. září 2009.(pdf)

"Pozemní televizní vysílání už bylo vypnuto v Německu, Finsku, Lucembursku, Švédsku, Nizozemsku, Belgii (Vlámsku) a v převážné části Rakouska. V dalších zemích EU k tomu dojde do roku 2012 ( IP/09/266 ). Na digitální televizní vysílání přešli 12. června i v USA. Plné využití potenciálu tohoto přechodu patří k prioritám telekomunikační politiky EU. Nově dostupné rádiové spektrum totiž může zdokonalit způsob, jakým komunikujeme a může zlepšit i přístup k audiovizuálnímu obsahu. Efektivní využití digitální dividendy přinese také úspory z rozsahu a zlepší konkurenceschopnost EU, a to zintenzivněním inovací v oblasti zařízení a bezdrátových služeb i usnadněním přístupu k mobilnímu širokopásmovému připojení. Komise dnes zahájila konzultaci s cílem zjistit, jak na úrovni EU lépe spolupracovat a jak maximálně využít této jedinečné příležitosti. Diskuze potrvá do 4. září 2009."
--------------------------------------------------------------------------------------------
Původní SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE k dividendě: COM(2007) 700 v konečném znění

Sdělení EK EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ - "Plné využití výhod digitální dividendy v Evropě – společný přístup k využívání spektra uvolněného přechodem na digitální vysílání"

Žádné komentáře: